MENIU

POD aerian umanitar pentru Siria, după cutremurele devastatoare - Ajutoare din UE de 1,1 milioane de euro - Misiune specială din România

Pod aerian umanitar organizat de Uniunea Euroepană pentru a trimite peste 400 de tone de ajutoare în Siria, în valoare de peste 1,1 milioane de euro, după cutremurele devastatoare produse pe 6 februarie și replicile ulterioare. 

UE a anunțat că organizează un pod aerian umanitar pentru a trimite Siriei 420 de tone de ajutoare în valoare de peste 1,1 milioane de euro, potrivit comunicatului transmis de Comisia Europeană.

În cadrul unui transport aerian umanitar al UE pentru Siria, două aeronave cu ajutoare de urgență au aterizat deja duminică la Damasc pentru a oferi un sprijin suplimentar populației siriene afectate de cutremur. Avioanele au livrat ajutoare de primă necesitate, cum ar fi corturi de iarnă, adăposturi și echipamente de încălzire. 

Sunt primele zboruri umanitare de acest fel ce ajung la Damasc. Acestea fac parte dintr-o serie de zboruri care livrează ajutoare poporului sirian din rezervele umanitare ale UE din Brindisi și Dubai, atât în zonele controlate de guvern, cât și în cele neguvernamentale din nord-vestul Siriei, prin mobilizarea capacității europene de răspuns umanitar.

În total, podul aerian umanitar al UE pentru Siria va livra 420 de tone de ajutoare, inclusiv 225 de tone din rezervele umanitare proprii ale UE, în valoare de 1,1 milioane de euro, a anunțat comisarul european pentru gestionarea dezastrelor - Janez Lenarcic.

Pe lângă acest ajutor, 15 țări europene, printre care și România, alături de Austria, Bulgaria, Cipru, Germania, Grecia, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Norvegia, Polonia, Suedia, Slovacia și Slovenia, au oferit asistență în natură pentru Siria ca răspuns la activarea Mecanismului de Protecție Civilă al UE la 8 februarie. Donațiile pentu Siria includ corturi, paturi, pături, încălzitoare, truse de igienă, generatoare, alimente, medicamente etc. 

România a ajuns luni, 27 februarie, în Siria, cu o aeronavă C – 130 Hercules a Forțelor Aeriene Române, într-o misiune de asistență umanitară internațională în sprijinul sinistraților sirieni, pentru transportul unor medicamente și produse medicale. Misiunea s-a executat la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență. Aeronava a decolat din Baza 90 Aeriană Otopeni, în jurul orei 8.00, cu destinația Beirut, Liban, anunță Ministerul Apărării. Donația de medicamente a fost realizată, prin intermediul Ministerului Sănătății, de companii farmaceutice private, respectiv Zentiva Group, Antibiotice Iași și Terapia S.A. 

De asemenea, o echipă de protecție civilă a UE se află la Beirut pentru a coordona livrarea de ajutoare în Siria. Experții umanitari ai UE se află, de asemenea, în Siria și colaborează cu partenerii pentru a se asigura că ajutoarele ajung la persoanele cele mai vulnerabile.

Până în prezent, UE a acordat un ajutor umanitar în valoare de 10 milioane de euro, inclusiv 3,9 milioane de euro sub formă de fonduri noi și peste 6 milioane de euro realocate pentru proiectele umanitare în curs de desfășurare.

Ajutorul umanitar al UE funcționează în Siria de 12 ani și a contribuit la furnizarea de ajutoare peste tot, pe baza principiilor umanitare de imparțialitate și neutralitate.

În același timp, Comisia Europeană a precizat că în Turcia au fost dislocați peste 1.650 de salvatori și 110 câini de căutare prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE pentru a sprijini operațiunile de căutare și salvare. Până în prezent, UE a alocat aproximativ 5,7 milioane euro pentru asistență umanitară pentru a ajuta persoanele afectate de cutremurul din Turcia.