MENIU

PNL va negocia formarea guvernului cu toate partidele, inclusiv cu PD-L. VEZI CONDIŢIILE

PNL negociază cu PD-L
Crin Antonescu

Decizia a fost luată în Delegaţia Permanentă a PNL, cu o largă majoritate. Echipa de negociere este formată din: Crin Antonescu, Radu Stroe, Relu Fenechiu, Ludovic Orban şi Varujan Vosganian. În cazul în care funcţia de şef al Guvernului va reveni PNL, Crin Antonescu este propunerea liberalilor pentru functia de prim-ministru. Liberalii nu exclud însă şi susţinerea unui premier \"personalitate\" care să poată asigura echilibrul politic al României.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat că liberalii au decis începerea negocierilor pentru formarea Guvernului cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu PD-L, cu anumite condiţii, excluzând un guvern alcătuit în jurul PD-L. Votul a fost de 173 pentru, şapte abţineri, un vot împotrivă. Cei care s-au abţinut au fost Călin Popescu Tăriceanu, Dan Motreanu, Cristina Pocora, Florin Ţurcanu, Victor Paul Dobre, Luca Raymond, Minea Mircea, iar împotrivă a votat Cristian David.

\"PNL îşi afirmă disponibilitatea de la discuta, de a intra într-o coaliţie de guvernare\", a anunţat Crin Antonescu. \"Guvernul este expresia voinţei poporului, nu a voinţei preşedintelui\", a completat liderul liberal.

Antonescu a mai anunţat că PNL va negocia cu toate partidele, inclusiv cu PD-L, dar respinge idea ca guvenrul poate fi construit în jurul PD-L, chiar dacă Traian Băsescu va fi validat preşedinte. \"Faptul ca Traian Băsescu câştigă mandatul nu înseamnă că PD-L-ului îi revine sarcina să formeze guvernul\", a spus liberalul.

Antonescu a anunţat că în această după-amiază (n.r. luni după amiază) îi va contacte pe toţi lideri de partide parlamentare, pe Emil Boc, pe Mircea Geoană,  pe Marko Bela şi pe Varujan Pambuccian, urmând ca de mâine să înceapă întâlnirile.  Preşedintele PNL a anunţat însă că întâlnirea cu reprezentanţii PD-L va avea loc la Parlament, şi nu la sediul democrat-liberalilor pentru a nu lasa loc de interpretări.

Totuşi, el a subliniat că cerinţele PNL nu sunt deloc flexibile şi a susţinut că, oricum, un eventual Cabinet din care să facă parte şi partidul său nu-i poate include, de exemplu, pe membrii unui Guvern care au fost deja demişi printr-o moţiune de cenzură.

Echipa de negociere este formată din: Crin Antonescu, Radu Stroe, Relu Fenechiu, Ludovic Orban şi Varujan Vosganian. \"S-a propus completarea echipe de negociere cu domnul Tăriceanu. Cred că s-a recuzat şi a spus ca nu doreşte să fie neapărat în această echipă de negociere\", a mai adăugat Antonescu.

 

PNL vrea funcţia de premier, dar acceptă şi o personalitate care să asigure echilibru politic

Crin Antonescu a anunţat că există doar două posibilităţi în care PNL intră în guvern: cu prim-ministru din partea PNL sau cu un prim-ministru - o personalitate de care să fim convinşi că poate asigura echilibrul politic al României. În cazul în care funcţia de şef al Executivului va reveni PNL, Delegaţia  Permanentă a decis să-l desemneze pe Crin Antonescu pentru functia de prim-ministru.

Pe de altă parte, preşedintele PNL a susţinut că, în situaţia în care condiţiile partidului său nu vor fi întrunite, liberalii nu văd niciun motiv pentru a acorda susţinere parlamentară unei formule PDL-UDMR-minorităţi, decât pe anumite proiecte foarte specifice, în măsura în care vor fi considerate importante. \"Şi în opoziţie vom face opoziţie într-un mod puţin diferit\", a spus liderul PNL, care preferă \"opoziţia fermă\".

Mugur Isărescu era o variantă de abordat pentru funcţia de premier, consideră Antonescu. Nu-l exclude nici pe Klaus Johannis şi anunţă că îi va mai face o propunere pentru această funcţie. \"Din punct de vedere al domniei sale, am înţeles că nu este deschis la o astfel de variantă. O să mai fac un apel după ce se stabilesc niste lucruri\".

Mai multe articole despre:
PNL guvern Crin Antonescu negociere PD-L breaking news