MENIU

PNL şi UDMR nu vor vota pentru adoptarea bugetului asigurărilor de stat

Deputaţii Victor Paul Dobre (PNL) şi Kerekes Karoly (UDMR) au spus, astăzi, că grupurile parlamentare din care fac parte vor vota contra proiectul de buget al asigurărilor sociale de stat, acuzând partidele din coaliţie că şi-au încălcat promisiunile electorale referitoare la creşterea pensiilor.

Liberalul Victor Paul Dobre a contestat proiectul de lege, argumentând prin faptul că mărirea valorii punctului de pensie în lunile aprilie şi octombrie nu va acoperi creşterea progonozată a inflaţiei. De asemenea, Dobre este nemulţumit că nu este pusă în aplicare legea privind grupele de muncă I şi II. "Anii trecuţi ne-aţi criticat pe legea grupelor de muncă a cărei aplicare noi vroiam să o începem din toamnă. Acum aplicarea ei nu mai este prevăzută în buget. Din moment ce avem prognozat un excedent al bugetului pentru pensii de 522 de milioane de lei, atunci cum nu ajungem la nivelul prevăzut de lege?", i-a întrebat Dobre pe colegii săi parlamentari din coaliţia de guvernământ.

O altă măsură contestată a fost creşterea contribuţiilor de asigurări sociale, reprezentantul PNL amintind că în toţi anii în care au fost creşteri ale acestora, bugetul asigurărilor a înregistrat un deficit. "Bugetul asigurărilor sociale este o dezamăgire pentru milioane de români. Este sfârşitul unei perioade de creştere continuă a salariilor şi pensiilor", a susţinut Dobre.

Kerekes Karoly (UDMR) a acuzat coaliţia de inconsecvenţă afirmând că, în campania electorală, au promis că vor creşte valoarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, deşi ştiau foarte bine care vor fi efectele crizei economice pe care o invocă astăzi pentru a nu acorda această majorare. În plus, Kerekes acuză faptul că nu sunt prevăzute în proiecţia bugetară sumele din fondul de rezervă al asigurărilor sociale care, conform legii, ar trebui să fie de 3% din acest buget.

În replică, ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, a afirmat că fondul de rezervă al asigurărilor sociale este constituit doar dacă excedentul dintr-un an acoperă deficitele acumulate în anii anteriori. "În 2008, pe execuţia preliminară a bugetului de pensii avem un deficit de 726 de milioane de lei. Într-adevăr, avem un excedent pe 2009, dar fondul de rezervă se poate constitui doar dacă este acoperit deficitul anterior", a afirmat Pogea în faţa plenurilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Mai multe articole despre:
parlament buget UDMR PNL