MENIU

PNL ar putea ataca OUG de modificare a Legii CSAT la CCR, celelalte partide o vor vota

Foto: NewsIn

Liberalul Ioan Ghişe, membru al Comisiei juridice a Senatului, spune că OUG de modificare a Legii CSAT este neconstituţională şi că liberalii ar putea decide contestarea ei la CCR, iar juriştii PSD, PD-L şi UDMR intervievaţi de NewsIn consideră că OUG este conformă cu Legea fundamentală.

Potrivit lui Ioan Ghişe, membru în Comisia juridică a Senatului, OUG emisă de Guvern este "complet neconstituţională". El a invocat separaţia puterilor în stat şi a adus ca argument Legea CSAT, care prevede la articolul 2 că activitatea Consiliului este supusă examinării şi verificării parlamentare, CSAT prezentând, în şedinţa comuna a Camerei Deputaţilor şi Senatului, rapoarte asupra activităţii desfăşurate. Prin urmare, Mircea Geoană, ca preşedinte al Senatului, va gira activitatea unui for din care face parte.

Parlamentarul liberal a mai spus că atât Senatul, cât şi Camera Deputaţilor au atribuţii în zona de politică externă şi de siguranţă naţională, dând ca exemplu existenţa comisiilor de control al SRI şi SIE în ambele Camere ale Parlamentului. Prin urmare, spune parlamentarul PNL, se presupunea ca şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, să facă parte din CSAT, în virtutea acestui principiu. "Domnul Geoană nu are ce să caute acolo. (...) Eu personal nu voi vota favorabil această Ordonanţă de Urgenţă în Comisia juridică. (...) Probabil grupul parlamentar al PNL o să atace la CCR actul normativ", a declarat Ghişe.

Pe de altă parte, social-democratul Ioan Chelaru, membru al Comisiei juridice a Senatului, nu crede că se poate pune problema neconstituţionalităţii Ordonanţei de Urgenţă. În opinia sa, din Consiliu face parte doar preşedintele Senatului pentru că este al doilea om în stat. "Probabil acesta este criteriul după care s-a orientat Guvernul atunci când a adoptat OUG ", a declarat el.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, democrat-liberalul Daniel Buda, spune că prin Ordonanţa de Urgenţă nu se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Buda consideră că, la fel cum miniştrii, reprezentanţi al puterii executive, pot face parte din puterea legislativă prin statutul de parlamentar, la fel şi preşedintele Senatului poate face parte din CSAT.

Reprezentantul UDMR în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, Mate Andras-Levente, consideră că nu este vorba despre un conflict de interese şi spune că va vota în favoarea Ordonanţei de Urgenţă, argumentând că modificările aduse Legii CSAT se referă la siguranţa naţională.

De altfel, chiar liderul UDMR şi al grupului Uniunii din Senat, Marko Bela, a declarat că preşedintele Senatului trebuie să facă parte din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. "Trebuie să fie prezent şi preşedintele Senatului în CSAT. Nu am nimic împotrivă ca preşedintele Senatului, care îl înlocuieşte pe şeful statului în anumite situaţii, să fie informat în legătură cu problemele legate de siguranţa statului. Faptul că mai este prezentă o persoană în CSAT pentru mine nu este o problemă", a spus Marko.

Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Legii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, prin care preşedintele Senatului, Mircea Geoană, devine vicepreşedinte al CSAT, a fost publicată în data de 31 decembrie în Monitorul Oficial.

În motivarea OUG, Guvernul precizează că măsura trebuia luată având în vedere "necesitatea asigurării unei conduceri a CSAT care să reflecte importanţa acestui organism în sistemul contituţional român" şi faptul că "neincluderea în conducerea CSAT a conducerii forului legislativ poate conduce la deficienţe în activitatea acestui organism". Modificarea Legii CSAT  era prevăzută în protocolul coaliţiei de guvernare PSD - PD-L.
Mai multe articole despre:
CSAT Mircea Geoană PSD CCR Ioan Ghişe