MENIU

Plenul Camerei Deputaţilor a decis înfiinţarea unei comisii de anchetă a contractului cu Sterling

foto: cdep.ro

Camera Deputaţilor a aprobat, miercuri, înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă a condiţiilor în care a fost încheiat contractul de concesionare cu Sterling Resources, anchetă care are ca obiectiv şi depistarea metodelor prin care a fost posibilă validarea legislativă a contractului.

Decizia plenului validează o hotărâre a Comisiei de industrii din 18 martie referitoare la anchetarea posibilei afectări a intereselor statului prin contractul cu Sterling Resources. În acest caz, membrii comisiei de resort se constituie în comisie de anchetă care are ca obiective verificarea oportunităţii modificării legislaţiei privind negocierea şi renegocierea acordurilor încheiate între statul român şi companiile private, în special în cazurile referitoare la exploatarea resurselor miniere, studierea impactului acestor contracte asupra mediului, precum şi verificarea oportunităţii modificării Legii minelor şi a Legii petrolului.

În acest context, Comisia de anchetă intenţionează să se pronunţe asupra legalităţii actului adiţional al contractului de exploatare încheiat cu Sterling Resources. Mircea Toader, liderul de grup al deputaţilor PD-L, a afirmat că, în pofida faptului că şi Guvernul anchetează contractul cu Sterling, este necesară şi o comisie parlamentară care să cerceteze cum a fost posibilă, din punct de vedere legislativ, încheierea unor asemenea contracte dezavantajoase pentru statul român. "Este nevoie să putem găsi o posibilitate de a elimina astfel de acte de concesionare a zăcămintelor naturale", a spus Toader, în cadrul dezbaterilor pe articole a hotărârii, dezbatere ce a avut loc la sfârşitul lunii martie.

Deputaţii din Comisia de industrie au decis, în 18 martie, înfiinţarea unei subcomisii de anchetă care să analizeze condiţiile în care a fost încheiat contractul Sterling şi actele adiţionale acestuia. Deputaţii au stabilit formarea unei subcomisii de anchetă, prin votul reprezentanţilor PSD şi PDL, decizia fiind luată în urma audierii preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gelu Mărăcineanu. Comisia de industrii a dezbătut miercuri Ordonanţa de Urgenţă 101/2007, prin care Guvernul Tăriceanu a modificat Legea Petrolului.

Preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu, a declarat că, în august 2008, când firma Sterling a încheiat contractul cu Agenţia, nu era atestată să execute activităţi petroliere şi nu avea autorizaţie de mediu pentru a realiza investiţiile prevăzute în contract. Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale a anunţat, într-o audiere la Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor, că, în momentul în care Agenţia a încheiat contractul cu firma Sterling, aceasta nu a demonstrat că are bonitate financiară, materială sau resursele umane adecvate activităţii de explorare.  "Informaţiile oficiale depuse la ANRM privitoare la Sterling nu există, firma nu este atestată să execute activităţi petroliere", a spus Mărăcineanu.

Potrivit acestuia, Sterling nu are nici autorizaţie de mediu. Întrebat de preşedintele Comisiei, Iulian Iancu, dacă firma a avut autorizaţie de mediu pentru a realiza investiţiile prevăzute în contract, preşedintele Agenţiei a răspuns: "Pentru activitatea de explorare pe care au desfăşurat-o, nu am avut acte care să ateste o autorizaţie de mediu". Mărăcineanu a precizat ca nu există nici la ANRM, nici la Sterling, documente privind transformarea acordului pentru perimetrele din Marea Neagra într-unul de exploatare si producţie, dintr-unul de explorare."Cred că OUG 101/2007, (care modifică Legea petrolului,n.r.),  a pus umărul la transformarea contractului cu Sterling dintr-unul de explorare şi împărţire a producţiei într-unul de exploatare, cu ieşirea statului din acest contract", a adăugat preşedintele ANRM.

Cererea Comisiei de industrii a fost aprobată de Biroul Permanent al Camerei din 23 martie, iar câteva zile mai târziu plenul a dezbătut pe articole proiectul de hotărâre de înfiinţare a comisiei de anchetă.