MENIU

Planul de gestionare a deşeurilor din Capitală nu a fost aprobat de CGMB

Foto: wordpress.com

Planul de gestionare a deşeurilor din Capitală, care propunea plasarea de containere de diferite dimensiuni, în funcţie de numărul de locuitori, nu a fost aprobat în şedinţa de luni a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Potrivit planului realizat de funcţionarii municipalităţii, locuitorii Capitalei nu duc sticlele şi deşeurile din ambalaje la containerele speciale amplasate de firmele de salubrizare, iar cantitatea de deşeuri procesate şi reciclate este de sub 15%. Mai mult, există multe deşeuri necolecate. În 2001, cantitatea acestora era de 1,8 milioane tone, în 2003 a scăzut la 0,82 milioane tone, iar în 2007 a crescut de peste două ori, la 1,75 milioane tone.

O altă constatare consemnată în plan era aceea că nu există spaţii pentru containere destinate colectării selective a deşeurilor. Pentru rezolvarea acestei probleme, una dintre propunerile din planul municipalităţii se referea la plasarea de containere de diferite dimensiuni, în funcţie de numărul de locuitori. Pentru case şi blocurile sub patru etaje, se propuneau containere sub 240 de litri, iar pentru blocurile de peste patru etaje, ar fi necesare, în opinia municipalităţii, containere de 1,1-1,2 metri cubi. În plan se mai arăta că, pentru deşeurile din unităţile de comerţ, trebuie folosite containere mari.

Conform aceluiaşi plan, containerele ar trebui selectate astfel încât să fie umplute uşor de către populaţie şi să fie la îndemâna personalului de la salubritate, pentru a fi golite. Pentru transportul deşeurilor, trebuie utilizate vehicule de colectare cu emisii reduse de noxe şi nezgomotoase. Tot pentru reducerea zgomotului, se propune ca, la colectarea sticlei, de pildă, să fie folosite containere aflate lângă centrele comerciale, departe de zonele locuite.

Planul mai propunea ca deşeurile să nu mai fie depozitate pe sol. Alte propuneri vizează colectarea a 90% din deşeurile din Bucureşti până în 2013, sortarea selectivă a 55% din deşeurile din ambalaje reciclabile tot până în 2013, reciclarea a 44% din deşeurile din ambalaje până în 2012, utilizarea nămolurilor netoxice în agricultură şi separarea strictă a deşeurilor din construcţii de cele din demolări.

Pe lângă propuneri bazate pe constatări şi date statistice, planul respins de consilierii generali includea şi formulări literare, de genul "Municipiul Bucureşti este încadrat de o salbă de lacuri, împodobit cu tei şi salcâmi, străjuit de plopi".