MENIU

Pivniceru: Situaţia Tribunalului Bucureşti s-ar putea generaliza la nivelul întregii ţări

Foto: jurnalul.ro

Începând de luni, Tribunalul Bucureşti a suspendat toate activităţile, cu excepţia câtorva cauze.

Astfel, vor mai fi judecate numai dosarele penale urgente şi cele civile care privesc plasamentul minorilor. Restul dosarelor vor fi amânate pe temeiuri legale, iar pentru dosarele nou intrate se vor acorda termene mai lungi, direct până în 2010.

Toate acestea sunt în semn de protest faţă de subfinanţarea justiţiei, retragerea sporurilor şi salarizarea magistraţilor.  Ascultă interviul integral

Magistraţii din Giurgiu vor judeca doar cauzele urgente

Magistraţii Tribunalului şi Judecătoriei Giurgiu au decis luni, într-o adunare generală, să se prezinte la şedinţe, dar să judece doar cauzele urgente, ca formă de protest faţă de proiectul legii unice de salarizare. "Ne-am raliat şi noi deciziei Curţii de Apel, am făcut chiar o adunare generală în această dimineaţă (luni, n.r.), am emis o hotărâre judecătorească. Se va intra la şedinţe, dar pentru a se acorda termenele viitoare de judecată, şi nu se vor judeca decât cauzele urgente, pe civil, ca cele de suspendare a activităţii administrative, de exemplu", a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Giurgiu, judecător Mariana Moncea.

Judecătorii tulceni vor să intre în grevă începând cu data de 7 septembrie

Judecătorii din judeţul Tulcea au decis să-şi întrerupă activitatea începând cu data de 7 septembrie, protestând astfel faţă de grilele de salarizare propuse prin legea salarizării unice, potrivit NewsIn.

Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Tulcea a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Cu acest prilej, potrivit declaraţiei judecătorului Iordan Andrei, preşedintele Judecătoriei Tulcea, s-a aprobat normarea activităţii jurisdicţionale în perioada 1-6 septembrie şi s-a decis întreruperea activităţii de judecată începând cu data de 7 septembrie.

Adunarea judecătorilor tulceni a mai decis întreruperea totală a activităţii de judecată începând cu data de 7 septembrie, pe o perioadă nedeterminată, cu excepţia cauzelor având ca obiect măsuri preventive. Această formă de protest va fi aplicată în condiţiile în care nu vor fi luate măsurile necesare soluţionării problemelor sistemului judiciar.
De asemenea, în cadrul aceleiaşi adunări, judecătorii au decis să refuze să facă parte din birourile electorale la alegerile prezidenţiale din toamnă.

"Noi vom solicita Consiliului Superior al Magistraturii adoptarea unui regulament privind normarea activităţii jurisdicţionale şi administrative. Judecătorii tulceni sunt decişi să se solidarizeze cu colegii din ţară", a afirmat Iordan Andrei.

Mai multe instanţe din ţară au început să voteze pentru întreruperea activităţii începând cu data de 1 septembrie şi pentru boicotarea alegerilor, în semn de protest faţă de subfinanţarea justiţiei şi salarizarea magistraţilor în raport cu celelalte puteri ale statului.