MENIU

Pisica ta mănâncă insecte? Atenție, nu orice zboară se mănâncă!

Faptul că pisicii urmăresc insecte și de multe ori le bagă în gură denotă nu doar un comportament normal, ci dovedește că animalul este perfect sănătos. Vânarea insectelor face parte din instinctul oricărui prădător, dar nu este complet lipsită de riscuri, în ciuda diferenței de talie. În cazul acesta, chiar funcționează zicală că nu tot ce zboară se mănâncă.

Specialiștii atrag atenția că orice pisică amatoare de insecte are în față 2 riscuri. Unul este legat de speciile otrăvitoare sau dăunătoare, de care animalul învață, de regulă, să se ferească din proprie experiență. Al doilea, mult mai  perfid, este legat de pesticidele ce se pot găsi în corpul insectelor vânate, potrivit taramulanimalelor..

 

INSECTELE PERICULOASE

În general, este relativ simplu să intuim care sunt acestea, pentru că sunt periculoase și pentru oameni. Vorbim despre păianjeni otrăvitori, viespi, albine și alte insecte care înţeapă.  Deoarece pisica este mult mai mică decât omul, este evident că aceeași doza de venin o va afecta mai mult. Dacă bănuieşti că pisica a fost mușcată de un păianjen otrăvitor, mergi imediat la medicul veterinar. 

 

Insectele zburătoare și zumzăitoare sunt foarte tentante pentru pisicile jucăușe. Cu toate acestea, înțepăturile lor pot fi dureroase. Dacă este vorba de o albină, medicul veterinar poate recomanda administrarea difenhidraminei, un antihistaminic. Dacă pisica are o reacție puternică la înțepătură, cel mai bine este să mergi imediat la veterinar.

 

PERICOLE ASCUNSE

Chiar dacă multe insecte comune sunt inofensive pentru pisici, consumul în exces le poate provoca vărsături sau alte probleme gastro-intestinale. Altele au înțepături netoxice sau gust amar, care pot determina o pisică să saliveze foarte tare, să vomite sau să experimenteze durere, 

În multe cazuri, pesticidele utilizate pentru combaterea insectelor sunt mai dăunătoare decât insecta în sine. Dacă utilizezi substanțe chimice pentru combaterea dăunătorilor, asigură-te că sunt sigure pentru animalele de companie.

 

Puricii, căpușele, țânțarii și muștele 

Pisicile ingerează adesea purici în timpul îngrijirii, ceea ce poate provoca o infecție cu tenie. Produsele lunare pentru combaterea puricilor sunt importante pentru a evita aceste probleme.

Pericolul căpușelor este faptul că sunt vectori pentru boli ce pot provoca o serie de probleme la pisici. Dacă vezi căpușe pe pisica ta, discută cu medicul veterinar despre cea mai bună opțiune pentru prevenirea căpușelor.

 

Țânțarii pot transmite pisicilor o boală letală: viermii în inimă. Nu există tratament disponibil pentru viermii de inimă la pisici. De aceea se recomandă prevenirea lunară a viermilor cardiaci.

Muștele pot fi distractive de prins de către pisici, dar pot fi și o problemă. Unele pisici sunt sensibile la mușcăturile la urechi, în special pisicile care trăiesc în aer liber. Când pisicile au mușcături de muște pe urechi, o cremă anti-muște poate fi utilizată pentru a descuraja muștele.

Gândaci, greieri și lăcuste

Insectele cu corp dur, cum ar fi gândacii, greierii și lăcustele, sunt de obicei netoxice pentru pisici. Cu toate acestea, ingerarea exoscheletelor lor poate provoca iritații orale și tulburări gastro-intestinale.

Gândacii de bucătărie pot transporta paraziți care pot afecta pisicile. Acesta este și un motiv în plus pentru a îţi menține pisica pe un produs preventiv lunar care deparazitează.

 

Mai multe articole despre:
pisica insecte pericol otravire