MENIU

Pierderile din pirateria locală de software s-au ridicat la 249 mil dolari în 2008, în creştere cu 65%

Foto: realitatea.net

Pierderile din pirateria software din România au crescut, în 2008, cu 65%, de la 151 milioane de dolari în 2007 la 249 milioane de dolari anul trecut, 50% din această majorare fiind cauzată de variaţiile de schimb valutar, potrivit studiului anual la nivel global realizat de Business Software Alliance.

"Acest raport atestă impactul pe care îl au în România eforturile de reducere a pirateriei software. În condiţiile de incertitudine economică pe care le traversăm, este vitală conduita companiilor de a nu ocoli legea şi a nu utiliza software nelicenţiat, întrucât un asemenea comportament ar conduce la creşterea riscurilor de impact negativ asupra afacerilor şi asupra consumatorilor, precum şi asupra economiei locale şi globale", a declarat Magda Popescu, reprezentantul Business Software Alliance (BSA) în România.

Rata pirateriei a scăzut, anul trecut, cu două puncte procentuale, de la 68% în 2007 la 66% în 2008.

În ultimii cinci ani, rata pirateriei software a scăzut cu opt procente în România, de la 74% în 2000 la 66% în 2008, ca urmare a eforturilor continue atât din partea industriei de software pentru afaceri, reprezentată de BSA, cât şi din partea autorităţilor naţionale. Numeroase campanii, orientate spre creşterea nivelului de cunoaştere şi respectare a proprietăţii intelectuale, pe de o parte, dar şi spre aplicarea legii şi asigurarea respectării drepturilor, pe de altă parte, şi-au dovedit eficienţa în timp.

România a înregistrat în această perioadă primele condamnări la pedeapsa închisorii cu executare, pentru fapte de distribuire de software pirat, precum şi acţiuni eficace ale autorităţilor în cazuri de utilizare de software fără licenţă în cadrul companiilor şi a instituţiilor.

Pirateria software afectează mult mai multe arii de activitate decât veniturile realizate de industrie. Un studiu IDC dat publicităţii în luna ianuarie 2008 demonstrează că la nivel global reducerea pirateriei software ar putea genera sute de mii de noi locuri de muncă şi o creştere economică de miliarde de dolari, precum şi o creştere a veniturilor din taxe, utile pentru a sprijini programele şi serviciile locale.

Studiul dat publicităţii astăzi de BSA vizează 110 ţări şi a fost realizat în mod independent de IDC, organizaţia mondială de cercetare şi prognoză pentru piaţa tehnologiei informaţiei. În 57 dintre statele analizate pirateria software a scăzut, a rămas constantă în 36 şi a crescut doar în 16. Datorită faptului că piaţa globală de PC-uri a crescut mai rapid în ţările cu o rată mare a pirateriei, rata globală a pirateriei a crescut cu trei procente, ajungând la 41% în 2008.

Ţările din Europa de Est cu cea mai mare rată a pirateriei au fost Georgia (95%), Armenia (92%), Azerbaidjan (90%) şi Moldova (90%). Printre ţările cu cel mai mic grad de piraterie s-au numărat Republica Cehă (38%), Ungaria (42%) şi Slovacia (43%). Rusia a înregistrat cel mai spectaculos progres, cu o scădere anuală de cinci puncte procentuale şi o scădere de 19 procente într-un interval de şase ani.

În timp ce economiile în curs de dezvoltare acoperă 45% din piaţa globală de hardware PC, ele contează mai puţin de 20% în piaţa de software pentru PC-uri. În cazul în care cota de piaţă software pentru PC-uri, a economiilor emergente, ar fi la nivelul cotei lor de piaţă pentru hardware PC, piaţa de software ar înregistra o creştere de 40 de miliarde de dolari într-un an. De asemenea, scăderea ratei globale a pirateriei software cu un punct procentual pe an ar adăuga 20 de miliarde de dolari la veniturile industriei IT.

Potrivit studiului BSA, răspândirea accesului la Internet va duce la creşterea surselor de piraterie software. În următorii cinci ani, 460 de milioane de persoane din ţările în curs de dezvoltare vor dobândi acces la Internet.

Creşterea va fi mai importantă la nivelul consumatorilor casnici şi a micilor afaceri, segmente unde se înregistrează de regulă rate mai ridicate de piraterie decât în sectoarele de afaceri şi instituţii publice.

Mai multe articole despre:
creştere internet majorare piraterie BSA