MENIU

Piaţa muncii este blocată - ANOFM spune că nu se mai fac angajări aproape deloc

Foto: News In

Piaţa forţei de muncă s-a blocat aproape în totalitate în aşteptarea noului buget şi ca urmare a crizei economice, numărul locurilor de muncă înscrise la ANOFM ajungând la minimul istoric de 5.446, a declarat, secretarul general al ANOFM, Gheorghe Clement.

"Un număr atât de mic de oferte de muncă nu a mai fost înregistrat din 1989. Se pare că firmele şi-au pierdut curajul în această perioadă de criză şi aşteaptă să vadă noul buget şi ce măsuri va lua noul guvern pentru stimularea economiei. Putem spune că piaţa forţei de muncă a îngheţat, întrucât nu se mai fac angajări aproape deloc", a precizat reprezentantul ANOFM.

Oferta de locuri de muncă centralizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) vizează solicitările de angajare depuse de firme pentru perioada 9-13 ianuarie. Gheorghe Clement susţine că piaţa forţei de muncă şi-ar putea reveni începând cu luna martie, aşa cum s-a întâmplat şi anii anteriori.

"Ne bucură faptul că nu se fac disponibilizări, întrucât acestea ar fi fost resimţite direct în bugetul alocat ajutoarelor de şomaj. Trebuie menţionat că majoritatea celor ce sunt disponibilizaţi în această perioadă au cumulat perioada obligatorie pentru plata integrală a ajutorului de şomaj, ceea ce înseamnă că au avut un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani", a precizat  secretarul general al ANOFM. 

Niciun român din Italia şi Spania nu s-a întors să caute de lucru în România
Pe de altă parte, reprezentantul ANOFM susţine că niciun român care a lucrat legal în ţările Uniunii Europeane nu şi-a arătat disponibilitatea de a se întoarce la muncă în ţară, deşi estimările din luna noiembrie ale Ministerului Muncii arătau că este posibilă revenirea a cel puţin 30.000 de persoane din Italia şi Spania.

"Noi chiar am organizat o bursă a locurilor de muncă în Spania pe 19 decembrie, unde am oferit aproape 3.500 de locuri de muncă, însă nimeni nu a fost interesat de aceste posturi. Deşi la sfârşitul lui 2008 estimam că mulţi dintre românii din Italia şi Spania se vor întoarce în ţară ca urmare a crizei economice, nimeni dintre cei care au lucrat acolo legal nu s-a întors până la această dată pentru a cere locuri de muncă sau pentru a-şi încasa şomajul din România", a mai spus Clement.