MENIU

Piaţa imobiliară se zbate să supravieţuiască

Foto: milehighlockandkey.com

Potrivit datelor de la Uniunea Naţională a Notarilor, vânzările s-au înjumătăţit faţă anul trecut.

Românii care au cumpărat locuinţe cu banii jos în acest an au fost ceva mai mulţi decât cei care şi-au luat cu credit ipotecar. Astfel, tranzacţiile încheiate cu bani de la bănci în primele cinci luni ale acestui an au scăzut cu aproape 70% faţă de anul trecut, în timp ce achiziţiile cu banii jos au fost mai puţine cu aproximativ 35% faţă de 2008.

Cea mai mare scădere a numărului de tranzacţii cu cash a fost în luna februarie, când notarii au încheiat cu peste 40% mai puţine contracte de vânzare-cumpărare decât în februarie 2008. În ceea ce priveşte tranzacţiile cu credit ipotecar, cele mai puţine s-au făcut în ianuarie. Cu peste 72% mai puţine faţă de ianuarie 2008. Prin urmare, impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare a scăzut drastic în prima jumătate a acestui an.

Încasările au fost cu peste 60% mai mici decât anul trecut. Criza din imobiliare e însă binevenită pentru românii bogaţi în căutare de proprietăţi luxoase. Una dintre cele mai scumpe case vândute în acest an a costat aproape 2,5 milioane euro. Un chilipir, pentru că anul trecut ar fi costat cel puţin dublu. Noul proprietar s-a ales cu o vilă pe cinste şi un teren generos în zona Dorobanţi din Capitală.

Mai multe articole despre:
Case apartamente bani