MENIU

Petre Roman: Nimeni nu şi-a imaginat când am făcut Constituţia că vom avea un preşedinte care-şi va face de cap

foto: NewsIN

Fostul premier al României, în prezent consilier al preşedintelui PNL Crin Antonescu, spune că preşedintele Băsescu ar fi trebuit să ţină cont de majoritatea care-l susţine pe Klaus Johannis în desemnarea premierului. "Îl cunosc foarte bine pe Băsescu, dar nu în halul ăsta!", spune Roman.

Domnule Roman, aţi fost premier într-o perioadă de criză a României, suntem din nou, într-un asemenea moment, cine ar fi persoana potrivită pentru Palatul Victoria?

Nu cred că putem discuta despre persoana potrivită, ci trebuie să discutăm despre ceea ce corespunde procedural constituţional. Avem o majoritate solidă, clară, care a propus un prim-ministru. Că Băsescu se încăpăţânează în disperarea lui, asta e altă treabă.

Avem însă un alt premier desemnat, pe domnul Lucian Croitoru, propus de preşedintele Traian Băsescu....

Da, dar unul care nu are nicio legătură cu majoritatea parlamentară şi a cărui desemnare nu face decât să prelungească criza. Şi asta o face tocmai cel care are obligaţia să medieze criza.

Îl cunoaşteţi foarte bine pe preşedintele Băsescu. Ce vă aşteptaţi să facă în continuare?

Îl cunosc, dar nu îl cunosc în halul ăsta. Sigur, nu am crezut niciodată că poate ocupa funcţia de preşedinte, nu l-am votat, dar.... mă rog, astea sunt deja lucruri care aparţin trecutului. Situaţia de faţă nu face decât să agraveze criza şi asta în loc să oprim contracţia economică care a luat proporţii din cauza incompetenţei guvernării Boc. Din păcate, Constituţia nu prevede nimic pentru o astfel de situaţie. Pentru că atunci când a fost făcută, la începutul anilor ’90, nimeni nu şi-a imaginat că vom avea un preşedinte care îşi va face de cap.

Credeţi că actuala criză politică periclitează şansele României de a obţine postul de comisar european pe Agricultură pentru Dacian Cioloş?

Cred că şansele acestea nu mai există, mai ales în condiţiile în care state importante şi puternic contributoare la bugetul Uniunii s-au pronunţat deja. Germania merge pe mâna Austriei, Franţa pe cea a Irlandei. Oricum aş spune că această propunere nu era una rezonabilă, în condiţiile în care România era ţara care a performat cel mai puţin în ceea ce priveşte fondurile pe agricultură. Dacă avea un guvern, România se putea gândi la un post de comisar pe Energie, Dezvoltare Regională, Extindere. Câtă vreme însă guvernul interimar actual nu are nicio legitimitate din punctul de vedere al UE...

Există vreo similitudine între ceea ce se întâmplă astăzi în România şi ceea ce se petrecea în urmă cu aproape 20 de ani cu guvernul condus de dumneavoastră?

Nu, aş spune că o similitudine ar fi forţată. Guvernul Roman a fost eliminat printr-o lovitură de forţă, printr-o lovitură de stat, în condiţiile în care a fost probabil Executivul cu cea mai mare susţinere populară. Singura similitudine care poate fi făcută este că acum preşedintele Traian Băsescu atacă Constituţia.