MENIU

Peter Eckstein Kovacs a fost numit marţi consilier prezidenţial pentru minorităţi

Foto: gândul.info
Peter Ecstein Kovacs: Sunt onorat să am această funcţie

Kovacs este de profesie jurist şi a avut trei mandate de parlamentar. Între anii 1992 şi 1996 a deţinut funcţia de consilier local în Cluj, iar în perioada 1 februarie 1999 - noiembrie 2000 a fost ministru delegat pentru minorităţi naţionale în cabinetele Vasile şi Isărescu.

Până acum, şeful statului nu a mai avut un consilier pentru problemele minorităţilor. Ideea i-a fost propusă anul trecut de către UDMR. La acea dată a fost vehiculat pentru acest post inclusiv numele pastorului Laszlo Tokes.

Proaspătul consilier prezidenţial, Peter Eckstein Kovacs, a declarat marţi că, din perspectiva noii sale funcţii, o miză importantă o reprezintă chestiunile care ţin de problemele romilor.

"Cred că o miză mare în această funcţie este problematica romilor,  care este o chestiune privită cu mult interes de forurile europene", a afirmat reprezentantul Uniunii. El a precizat că, de altfel, are şi expertiza necesară în acest domeniu. Ascultă aici declaraţia completă

Eckstein a explicat că decizia de a accepta funcţia care i-a fost "oferită" de preşedintele Traian Băsescu i-a aparţinut, dar s-a consultat şi cu liderii Uniunii şi a declarat că se simte onorat de această funcţie.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi decretul de numire a fostului senator UDMR Peter Eckstein-Kovacs în funcţia de consilier prezidenţial pentru minorităţi în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Peter Eckstein-Kovacs nu a intrat în Parlament la alegerile din 30 noiembrie, când a candidat  în colegiul senatorial 2 pentru Cluj-Napoca, după încheierea mandatului său de senator în legislatura 2004-2008.

El a obţinut la alegerile parlamentare 20,34% din voturi în Colegiul 2 din Cluj, fiind devansat de Şerban Rădulescu (PD-L) cu 47,73%.

Peter Eckstein Kovacs a intrat în conflict cu conducerea UDMR la începutul anului 2008, când în Parlament se discuta Legea Agenţiei Naţionale de Integritate.

El şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice pe 4 martie 2008, anunţând că demisionează din cauza lipsei unei susţineri din partea Uniunii pentru reforma în justiţie, mai ales în cazul ANI, însă a precizat că nu va părăsi formaţiunea politică din care face parte. "Am avut nenumărate discuţii în organizaţia pe care o reprezint, am fost de părere că UDMR nu susţine într-un mod suficient reforma justiţiei. Am rămas în minoritate, dar acum, referitor la legea ANI, grupul parlamentar a adoptat o hotărâre cu două treimi, în care susţine că numai averea ilicită este supusă controlului, implicit confiscării. Eu cu acest punct de vedere nu pot să fiu de acord", şi-a motivat Eckstein demisia.

În ianuarie 2008, Peter Eckstein Kovacs a declarat că preşedintele Băsescu "face un abuz" pentru că refuză să accepte ca liberala Norica Nicolai să fie ministru al Justiţiei, spunând că ar vota favorabil dacă s-ar pune încă o dată problema suspendării din funcţie a şefului statului.

"Preşedintele face un abuz. Spune că el numeşte. Dar răspunderea este a primului ministru. Este abuziv şi vor veni noi complicaţii; mandatul domnului Meleşcanu ca interimar se apropie de sfârşit şi vom sta acolo fără ministru de Justiţie. Soarele va răsări, nicio problemă, dar nu este un lucru normal", a spus Peter Eckstein Kovacs.

La finalul anului 2007, eurodeputatul maghiar Laszlo Tokes a declarat că i-a propus şefului statului înfiinţarea unui post de consilier prezidenţial pentru problemele minorităţilor naţionale, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la Palatul Cotroceni.