MENIU

Peste 9.100 de persoane au fost muşcate de câinii fără stăpân, în primele opt luni ale anului

Foto: tion.ro

Peste 9.100 de persoane s-au prezentat la Centrul Antirabic de la începutul anului şi până în august 2009, potrivit unui raport al Institutului de Boli Infectioase Matei Balş. Dintre acestea aproape 7.000 de pacienţi sunt din Bucuresti. De asemenea, din total, aproximativ 7.500 sunt adulţi şi restul copii.

"În aceste conditii, este imposibil ca Bucureştiul să devină capitala europeană în care localnicii să poată trăi şi pe care să o promovăm turistic. Solicit în mod expres Primăriei Generale, institutie către care am  trimis de altfel şi alte adrese în acest sens, fără niciun raspuns, să găsească soluţii pentru a elimina pericolul reprezentat de câinii de pe străzi. Nu doresc maltratarea animalelor şi nu mi se pare o soluţie, dar primarul, în calitate de gospodar al oraşului, trebuie să depună toate eforturile pentru a proteja sănătatea şi integritatea oamenilor, mai ales că are pârghiile şi bugetul necesar pentru a o face", a declarat prefectul Capitalei.

Potrivit unui proiect al municipalităţii aflat în dezbatere publică, câinii maidanezi din Capitală vor fi sterilizaţi. Fiecare câine sterilizat în Bucureşti va costa între 80 şi 100 de lei. Aceasta este suma pe care primăria este dispusă să o plătească medicilor veterinari. Primăria va semna un acord cu cabinetele veterinare. Câinii de curte şi câinii maidanezi vor fi sterilizaţi. Câinii fără stăpân care sunt aduşi la cabinetele veterinare trebuie să fie adoptaţi.

Primăria va afişa şi o listă cu cabinetele medicale unde se va putea face sterilizarea. Fiecare patruped sterilizat va avea un element de identificare de culoare verde în urechea stângă. La cerere, medicul va putea să-i implanteze animalului şi un cip, astfel încât hingherii să nu îl mai ridice din stradă.

Administraţia pentru Supravegherea Câinilor Fără Stăpân din Bucureşti susţine modificarea legislaţiei în domeniu prin introducerea obligativităţii de identificare şi sterilizare a tuturor câinilor.

Potrivit estimărilor primăriei, peste 100 de bucureşteni ajung zilnic la medic, muşcaţi de câini. Organizaţiile nonguvernamentale estimează că, în Capitală, sunt peste 30.000 de maidanezi.