MENIU

Peste 700 de cercetări au pichetat sediul Ministerului Educaţiei

Foto: napocanews.ro

Peste 700 de cercetători au pichetat luni sediul Ministerului Educaţiei, cerând trecerea Cercetării în subordinea Guvernului şi creşterea bugetului dedicat acestui domeniu până la nivelul celui de anul trecut, în condiţiile în care multe institute au intrat în şomaj tehnic.

În acelaşi timp, o delegaţie a cercetătorilor a discutat cu reprezentanţii ministerului, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat.

Prima cerinţă a cercetătorilor a fost trecerea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), din subordinea Ministerului Educaţiei în cea a Guvernului, din cauza faptului că ministerul nu ar administra responsabil banii Cercetării. "Cercetarea se confundă, de cele mai multe ori, cu sistemul universitar, cercetătorii fiind la dispoziţia rectorilor. Mai mult, acest lucru ar putea fi reglementat şi prin proiectul de lege la care se lucrează în prezent. Nu suntem de acord cu aceste principii, pentru că, din cauza corupţiei universitare, multe fonduri ale cercetării au fost deturnate", explică preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare din România (FSLCPR), Radu Minea.

Preşedintele ANCS, Gerard Jităreanu, a precizat că discuţia cu cercetătorii s-a bazat pe desprinderea ANCS de minister, însă ar fi trebuit să fie axată pe fondurile Cercetării. "Sigur, se poate încerca desprinderea ANCS de Ministerul Educaţiei, însă problema acestui domeniu sunt fondurile. Cred că ar trebui să ne gândim cum putem creşte bugetul cercetării pentru rezolvarea problemei salariilor şi a finalizării proiectelor", a spus Jităreanu, care s-a arătat uimit de faptul că sindicaliştii au preferat să picheteze ministerul în loc să propună o întâlnire pentru discutarea problemelor.

Din cauza bugetului redus, anul acesta , multe institute de cercetare, printre care ICTCM, au intrat în şomaj tehnic, iar în altele oamenii nu şi-au mai primit banii din februarie. "Nu putem lucra în aceste condiţii, mai ales că dacă nu sunt bani de salarii, nu sunt, evident, bani, nici de finalizarea proiectelor", explică Minea.

Discuţia nu a avut rezultate concrete, reprezentanţii ministerului şi cercetătorii urmând să stabilească o nouă dată pentru negocieri.
Mai multe articole despre:
buget protest Ministerul Educaţiei cercetători