MENIU

Peste 50 de elevi români au intrat în contact cu tinerii bolnavi de gripă porcină din Marea Britanie

Foto: newsday.com

Directorul Grupului Şcolar "Ioan Holban" din Iaşi, Vasile Guzganu, a declarat, luni, că 53 de elevi români au intrat în contact cu cei doi elevi britanici care au fost diagnosticaţi cu noul virus gripal.

Pe lângă elevii români, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică verifică şi câţi din cei 60 de angajaţi ai unităţii ar fi putut intra în contact cu adolescenţii britanici. Potrivit directorului grupului şcolar, alţi 19 elevi, din Marea Britanie, sunt supravegheaţi, ei fiind cazaţi într-unul din căminele unităţii de învăţământ.

"Grupul de elevi britanici a sosit joi la Iaşi. S-au desfăşurat câteva activităţi educative de socializare, în cadrul unui proiect social anual. Cei doi elevi au făcut febră sâmbătă seară, moment în care i-am separat de restul grupului. A venit astăzi confirmarea virusului şi s-a declanşat o anchetă epidemiologică la şcoală. Sunt 53 de elevi care au intrat în contact cu elevii britanici şi circa 50-60 de angajaţi care au fost de serviciu în ultimele zile. Acum, este un soi de carantină pentru cinci zile", a declarat directorul şcolii, Vasile Guzganu.

Acesta a adăugat că elevii români şi cei britanici stau în cămine diferite încă de la momentul în care grupul elevilor din Marea Britanie a ajuns la Iaşi.

"Avem o situaţia mai specială cu 17 elevi care susţin în aceste zile examenul de bacalaureat. Ei vor susţine restul probelor într-o sală specială, separat de ceilalţi elevi la liceul unde se desfăşoară examenul. Am trimis deja lista la Inspectoratul Şcolar Judeţean", a mai spus Vasile Guzganu.

Institutul Cantacuzino a confirmat alte două cazuri de gripă porcină, la Iaşi, la doi adolescenţi din Marea Britanie, numărul total al pacienţilor cu gripă A (H1N1) diagnosticaţi în România fiind de 27 de persoane, a anunţat, luni, Ministerul Sănătăţii.

Pacienţii se află, în prezent, internaţi la Institutul de Boli Infecţioase din Iaşi, sub tratament antiretroviral, iar evoluţia lor este favorabilă. "Starea lor generală este foarte bună", a spus managerul spitalului ieşean, dr. Carmen Dorobăţ.

Direcţia de Sănătate Publică şi Institutul de Sănătate Publică Iaşi au demarat ancheta epidemiologică pentru stabilirea şi monitorizarea contacţilor, inclusiv a copiilor din Centrul de Plasament.