MENIU

Peste 4.700 de contracte încheiate prin \"Prima Casă\", cele mai multe locuinţe sunt în Bucureşti

Foto: NewsIN

Statul a acordat garanţii pentru 4.740 de locuinţe prin Programul \"Prima Casă\", majoritatea deja construite şi aflate în capitală, a anunţat vineri premierul Emil Boc.

"În acest moment sunt 5.200 de solicitări. În medie, se rezolvă în jur de 150 de contracte pe zi. (...) Cam 48% din totalul solicitărilor sunt apartamente cu două camere. În ceea ce priveşte localităţile din ţară, Bucureştiul se detaşează cu 34% din solicitările aprobate, Clujul cu 7,15, Timişul cu 5,57 şi urmează Braşovul, Iaşul, Sibiul, Constanţa - dintre judeţele din ţară cu cele mai mari solicitări în privinţa programului "Prima Casă", a declarat Boc.
Valoarea medie a unei garanţii este este 41.600 de euro, în condiţiile în care valoarea maximă permisă de lege este de 60.000 de euro.

Premierul a spus că cele mai multe locuinţe sunt deja construite (prin Programul "Prima Casă" se acordă garanţii şi pentru construirea unei case de la zero, n.r.), dar consideră că Programul are "un efect bun" pentru că dezgheaţă creditarea şi dă posibilitatea persoanelor care stau cu chirie să achiziţioneze o locuinţă. La lansarea Programului, premierul enunţase, printre scopurile acestuia, şi stimularea sectorului construcţiilor. 

"Cele mai multe sunt locuinţe care sunt construite, fie înainte de 1989 sau după 1989. Procentul mai mic este cel al locuinţelor noi. Şi acum, în perioada următoare, s-a observat deja o creştere a procentului acelora care vin să construiască de la zero sau a locuinţelor aflate în "roşu", a spus el.

Mai multe articole despre:
Emil Boc Prima Casă