MENIU

Peste 300 de sindicalişti din cercetare au protestat în Capitală

Foto: headway.org.uk
R.Minea: Cerem să se respecte legea
Peste 300 de cercetători au protestat în Capitală

Peste 300 de cercetători din toată ţara au protestat astăzi, pentru a doua zi consecutiv, în Capitală, în faţa Parlamentului. Cercetătorii organizează, săptămâna aceasta, marşuri de protest şi pichete la Parlament şi Guvern pentru a primi mai mulţi bani de la bugetul de stat, în condiţiile în care proiectul de buget pe acest an prevede alocarea a 0,19% din PIB, faţă de 0,54% în 2008.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de bugetul reprezentând doar 0,19% din PIB alocat cercetării, de trei ori mai puţin decât anul trecut. Specialiştii se tem că astfel, multe institute naţionale s-ar putea închide. Din acelaşi motiv, o parte din proiectele de cercetare sunt în acest moment blocate.

"Este inadmisibil ce se întâmplă cu cercetarea, avem oricum fonduri foarte puţine. Chiar şi anul trecut când aveam 0,54% din PIB, tot aveam cele mai puţine fonduri de stat din Europa. Acum ni se alocă 0,19%, ceea ce înseamnă că nu vom mai putea plăti facturile achiziţiilor prevăzute în proiectele pe care le avem în derulare", a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare din România (FSLCPR), Radu Minea.

Protestele organizate de FSLCPR au început luni cu un marş pe traseul Ministerul Finanţelor - Ministerul Educaţiei - Guvernul României, marş care s-a desfăşurat sub numele ironic "Competiţia Cercetării Ştiinţifice - Dezvoltării Tehnologice 2009". Începând de astăzi va fi pichetat zilnic Parlamentul României între orele 8.30 şi 11.30, pe toată durata dezbaterii bugetului de stat.

Preşedintele FSLCPR subliniază că, prin alocarea unor fonduri de 0,19% din PIB, se încalcă legea 324/2003, care stipulează că Cercetarea va trebui să primească de la bugetul de stat sume care se asigure o creştere graduală a veniturilor, astfel încât, în 2010 să primească 1% din PIB. Creşterea respectivă a fost susţinută până anul trecut, când ajunsese la 0,54% din PIB, de la 0,13% din PIB în 2003.

Guvernul a decis joi suplimentarea bugetului alocat pentru cercetare şi dezvoltare în anul 2009 cu 10 milioane de euro, suma provenind din bugetul alocat iniţial Cancelariei Primului - Ministru.

Premierul Emil Boc a precizat că o altă suplimentare a bugetului alocat pentru cercetare şi dezvoltare se va face la următoarea rectificare bugetară.

''Există promisiunea premierului şi a ministrului de Finanţe că în luna iunie se va face cu prioritate rectificarea la cercetare'', a spus ministrul Educaţiei, Crecetării şi Inovări, Ecaterina Andronescu.