MENIU

Peste 30 de instituţii din întreaga ţară au participat în noaptea de sâmbătă spre duminică la Noaptea Muzeelor

Foto: noapteamuzeelor.ro
Foto: americanart.typepad.com

Peste 30 de muzee, din Bucureşti şi din ţară, au participat sâmbătă noapte la Noaptea Muzeelor, un eveniment organizat la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat la a cincea ediţie.

Cele 11 muzee bucureştene au fost deschise ca parte a unui circuit pe care vizitatorii îl pot parcurge fie pe jos, fie cu ajutorul unei linii de autobuz, special pusă la dispoziţie pentru acest eveniment. Vezi AICI traseul autobuzului RATB.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut, dar numărul instituţiilor care participă la eveniment a suferit o serie de schimbări.

Astfel, din cauza lucrărlor de renovare, muzeele Ţăranului Român, al Colecţiilor de Artă şi cel de Istorie Naturală participă în acest an la "Noaptea Muzeelor".

De asemenea, din cauza accidentelor care s-ar putea întâmpla, ţinând cont că iluminatul nu este suficient şi supravegherea pe timp de noapte este mai dificilă, reprezentanţii Muzeului Satului au iniţiat un program alternativ, numit "Dimineaţa Muzeului", care se va desfăşura până la căderea nopţii.

Prin urmare, anul acesta, în noaptea de 16 spre 17 mai, bucureştenii au avut acces gratuit la următoarele instituţii:

Muzeul Naţional de Artă al României, 18.00-04.00

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, 19.30-01.00

Muzeul Municipiului Bucureşti, 10.00-04.00

Muzeul Naţional de Artă Contemporană, 20.00-05.00

Muzeul Naţional de Geologie, 18.00-02.00

Muzeul Naţional „George Enescu”, 20.00-05.00

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, 10.00-04.00

Muzeul Naţional de Istorie a României, 16.00-04.00

Muzeul Naţional al Literaturii Române, 18.00-03.00

Muzeul Tehnic Naţional „Dimitrie Leonida”. 18.00-02.00

Lecţii de scrimă, olărit, pictură heraldică, dans şi teatru medieval au putut fi practicate în cadrul atelierelor organizate la Muzeul Naţional de Istorie a României, în vreme ce la Muzeul Naţional "George Enescu" au putut fi ascultate, printre altele, "Mica Serenadă" de Mozart şi "Anotimpurile" de Vivaldi, alături de prelucrări folclorice româneşti, evreieşti şi ruseşti.

În provincie, muzeele participante, pe lângă expoziţiile proprii, atrag publicul şi cu recitaluri de poezie, vocale şi instrumentale, proiecţii de imagini inedite şi de filme documentare, spectacole de teatru, precum şi lecţii de dans medieval şi maniere cavalereşti.

Prima ediţie a Nopţii muzeelor a avut loc pe 14 mai 2005, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa. În 2008, Bucureştiul a participat cu 12 muzee la acest eveniment.