MENIU

Peste 200.000 de bugetari riscă să-şi piardă locurile de muncă până în 2011, începând de anul viitor

Foto: cluj.info

Numărul angajaţilor din sectorul bugetar trebuie să scadă cu circa 200.000 în următorii trei ani, pentru ca majorarea salariilor pe Legea unică să fie sustenabilă şi pentru ca ponderea cheltuielilor salariale în PIB să scadă la 6,7%, de la peste 8% în 2008, au spus surse guvernamentale.

"Pentru a respecta memorandumul convenit cu FMI, numărul angajaţilor de la stat ar trebui să scadă cu 5-6 procente în fiecare an până în 2011. O altă variantă ar fi ca salariile să scadă, însă nu cred că va fi nimeni de acord cu cea de-a doua variantă", au precizat reprezentanţii Guvernului.

"Numărul bugetarilor trebuie redus treptat cu câte 60.000-70.000 de persoane în fiecare an, pentru a ajunge la un raport corect între cei care lucrează în privat şi cei care sunt angajaţi la stat", au adăugat sursele menţionate. Reprezentanţii Guvernului au precizat în cazul în care nu se vor face disponibilizări în acest an, "va trebui ca în 2010 şi 2011 să se găsească soluţii pentru a reduce numărul angajaţilor din sectorul bugetar cu circa 200.000".

Memorandumul tehnic din cadrul acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) prevede scăderea ponderii cheltuielilor cu salariile în bugetul de stat de la 8,6% din produsul intern brut (PIB) în 2008 până la 7,8% din PIB în acest an, 7,2% în 2010 şi 6,7% din PIB în 2011.

Sursele citate afirmă că reducerile de personal din sistemul public nu pot fi evitate, chiar dacă ar putea fi amânate în cursul acestui an. "De redus, sigur se vor reduce. Trebui să ne încadrăm în ce am convenit cu FMI, pentru că altfel nu ne vor da banii. Trebuie creat un sistem nou de evaluare a angajaţilor din sistem, prin introducerea unor examene anuale sau semestriale, astfel încât să rămână angajaţi la stat doar cei mai buni", au explicat oficialii guvernamentali. 

Reprezentanţii Guvernului susţin că există bani şi variante pentru ca angajaţii de la stat să poată fi asimilaţi de mediul privat, însă se confruntă cu o mare rezistenţă a sindicatelor, care nu vor să audă de disponibilizări. 

Pe de altă parte, reprezentanţii Executivului susţin că este loc pentru reduceri de personal în sistemul public, în condiţiile în care informatizarea, de exemplu, reduce nevoia de personal. Există, de altfel, o mare rezistenţă în rândul angajaţilor din sectorul public faţă de noua tehnologie, mai spun oficialii guvernamentali. "Ei ştiu că dacă românii şi-ar plăti toate taxele prin internet îşi vor pierde locurile de muncă. Există interese ca investiţiile făcute în modernizarea reţelelor de calculatoare, spre exemplu, să fie inutile", au menţionat aceştia.