MENIU

Persoanele care au intrat în contact cu femeia diagnosticată cu gripă nouă nu au fost infectate

Foto: RTV

Cele 22 de persoane identificate care au intrat în contact cu femeia de 30 de ani diagnosticată cu gripă nouă nu au fost infectate, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, după investigaţiile epidemiologice.

Tatăl şi fiul de un an şi jumătate al femeii, infectaţi şi ei cu virusul gripal H1N1, se află în continuare internaţi la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", sub supraveghere medicală şi terapie cu antivirale, evoluţia lor fiind favorabilă.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a primit vineri, 29 mai 2009,  la orele 20.30, din partea Laboratorului European din Londra, validarea oficială a rezultatelor pozitive obţinute în urma testelor de laborator efectuate de Institutul Naţional  Cantacuzino în cazul pacienţilor din România.

Femeia în vârstă de 30 de ani reprezintă primul caz de gripă porcină înregistrat în România. Ea s-a întors pe 23 mai de la New York, după o escală la Paris, şi s-a prezentat la medic după ce a făcut febră mai mare de 38 de grade şi tuşea. Primele analize ale femeii suspecte de gripă porcină au fost făcute la Institutul Cantacuzino, iar pentru confirmare îmbolnăvirii, au fost trimise probe la laboratorul specializat din Londra. Ulterior infecţia a fost confirmată şi la tatăl acesteia şi la unul dintre copii.

Potrivit specialiştilor, simptomele îmbolnăvirii de noua gripă apar la aproximativ şapte zile de la infectarea cu virusul H1N1. Medicii recomandă evitarea locurilor aglomerate şi respectarea regulilor de igienă, în special spălarea mâinilor cu săpun.

Virusul noii gripe şi-a schimbat sezonalitatea şi se transmite la cald, astfel că aşteptările au în vedere cel mai neplăcut scenariu cu privire la răspândirea bolii, a declarat, vineri, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. "Noi ştim că virusul gripal poate, în general, să-şi dezvolte virulenţa prin transmitere de la om la om. Sperăm să nu se întâmple asta", a precizat Cercel, care, însă, a lăsat să se înţeleagă anticiparea unui val de îmbolnăviri, în special în ţările din emisfera nordică, unde acum se apropie vara.

În ceea ce priveşte diagnosticul infecţiei cu virului AH1N1, Institutul Naţional Cantacuzino are  capacitatea de diagnostica şi confirma infecţia cu prin metode de microbiologie moleculară.

Prin urmare, Institutul a fost acreditat pentru a confirma virusul gripal atât la nivel naţional, cât şi la nivel regional pentru nouă ţări din Europa (Albania, Moldova, Croaţia, Belarus, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Macedonia, Serbia, Bulgaria).  De altfel, în ţara noastră se lucrează, în prezent, probe trimise din Albania şi Moldova. De asemenea vor fi analizate şi probe din Croaţia şi Serbia.

În Europa se înregistrează, potrivit ultimului raport, 480 de cazuri. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 24 de noi cazuri, iar Estonia şi Ungaria au comunicat primul caz.

Mai multe articole despre:
deces virus epidemie pandemie gripă porcină