MENIU

Pericol de accident nuclear la cea mai mare centrală din Ucraina, la distanța relativ mică de granița României

Un accident nuclear la Zaporojie ar putea avea consecințe mai dramatice decât cel de la Cernobîl

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la Zaporojie, a avertizat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Oficialul a precizat că atacurile din ultima vreme asupra gigantului energetic prezintă un grad ridicat de risc, chiar dacă reactoarele sunt oprite.

Centrala nucleară din sudul Ucrainei, ocupată din martie 2022 de Rusia, a suferit o serie de atacuri cu drone începând cu 7 aprilie, Moscova şi Kievul învinuindu-se reciproc, scrie AFP, citată de Agerpres.


"Aceste atacuri necugetate", primele din noiembrie 2022 care vizează direct cea mai mare centrală electrică din Europa, "trebuie să înceteze imediat", a pledat Rafael Grossi în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicată acestei probleme.

"Deşi, din fericire, nu au provocat de această dată niciun incident radiologic, au crescut foarte mult riscul la centrala Zaporojie, unde siguranţa nucleară este deja compromisă", a adăugat directorul general al agenţiei ONU, care are experţi la faţa locului.

Ele constituie, de asemenea, un "precedent periculos, ajungând cu succes la structura de izolare a unui reactor", a mai spus el.

"Doi ani de război afectează serios siguranţa centralei nucleare Zaporojie. Fiecare dintre cei şapte piloni ai AIEA de securitate şi siguranţă nucleară au fost compromişi. Nu putem sta şi să nu facem nimic aşteptând ca o ultimă greutate să încline balanţa aflată într-un echilibru instabil", a subliniat Rafael Grossi.

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear", a insistat el, cerând ca o "aruncare de zaruri să nu decidă ce se va întâmpla mâine".

Chiar dacă cele şase reactoare ale centralei sunt oprite, "pericolele potenţiale ale unui accident nuclear major rămân foarte reale", a ţinut să reamintească şeful AIEA. 

Mai multe articole despre: