MENIU

Pentru fiecare câine sterilizat, medicii veterinari ar putea primi 60 de lei

Foto: desteptarea.ro

Medicii veterinari cu liberă practică vor primi de la Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân Bucureşti câte 60 de lei pentru fiecare câine sterilizat, în cazul încheierii unui contract de prestări servicii cu această instituţie, potrivit unui proiect de hotărâre al CGMB.

Proiectul care vizează controlul reproducţiei câinilor în Bucureşti se va afla pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CGMB.

Acesta mai prevede ca medicii veterinari să transmită şi date despre sterilizarea câinilor cu stăpân. Informaţiile furnizate de medici, dar şi de la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti vor constitui o bază unică de date a tuturor câinilor din Bucureşti care au fost sterilizaţi.

Pentru persoane fizice, dar şi ONG-uri sterilizarea este gratuită, dar pentru agenţii economici care cer intervenţia clinicii mobile a Administraţiei Câinilor fără Stăpân, costul unei intervenţii este de 85 lei (capturare, sterilizare, identificare, vaccinare antirabică).

Proiectul municipalităţii nu mai prevede aşa cum a fost el propus în primăvară, când a fost şi în dezbatere publică , obligativitatea celor care deţin câini şi pisici să le sterilizeze şi să le implanteze microcip de identificare. S-a renunţat şi la amendarea celor care nu respectă aceste norme cu până la 700 de lei.

Conform datelor Vier Pfoten, în acest moment, în Bucureşti, sunt peste 30.000 de câini fără stăpân, dintre care 10.000 sunt deja sterilizaţi. Restul câinilor vagabonzi ar putea fi sterilizaţi într-un an, cu un bun management şi cu un ritm de lucru susţinut, susţin reprezentanţii fundaţiei Vier Pfoten.

Un sondaj Gallup România arată că 70% dintre bucureşteni se declară deranjaţi de prezenţa pe străzi a câinilor fără stăpân, iar aproape 90% dintre locuitorii Capitalei sunt de acord cu sterilizarea câinilor comunitari.

Potrivit datelor statistice ale spitalelor din Capitală, zilnic, peste 100 de bucureşteni ajung la medic muşcaţi de câini. Organizaţiile neguvernamentale estimează că, în Bucureşti, sunt peste 30.000 de câini comunitari.