MENIU

Pe timp de criză, download-ul de muzică piratată a scăzut cu 16%

Foto: tehnopol.com

Numărul tinerilor care descarcă ilegal melodii de pe internet a scăzut cu 16% în ultimele 12 luni, în timp ce numărul celor care ascultă muzică online este în creştere, potrivit unui studiu al companiei de cercetare The Leading Question, informează cotidianul britanic The Guardian.

În ianuarie 2009, 26% dintre tinerii între 14 şi 18 ani au recunoscut că încarcă şi împart ilegal fişiere pe internet cel puţin o dată pe lună, comparativ cu 42% în decembrie 2007, arată studiul. Ponderea celor care ascultă muzică online cu regularitate, pe site-uri precum YouTube, a crescut, în schimb, la 65%, în timp ce 31% dintre tineri fac schimb de melodii prin tehnologia bluetooth, pe bloguri sau prin copiere.

Deşi poate părea paradoxal, casele de discuri şi producătorii au beneficii de pe urma site-urilor pe care pot fi ascultate melodii, unul dintre acestea fiind acela că pot cunoaşte mai bine gusturile tinerilor.

Potrivit lui Steve Purdham, director şi fondator al serviciului de streaming şi descărcare legală We7, chiar dacă tinerii nu cumpără muzică, ei dau indicii care ajută apoi companiile să le vândă bilete la concertele artiştilor favoriţi sau tricouri ale acestora. "Rezultatele studiului contestă ideea că filesharing-ul continuă să crească. Deşi nu credem nici măcar pentru o secundă că lupta împotriva pirateriei este câştigată, studiul dă cel puţin dau o veste încurajatoare pentru industria muzicală", a declarat Paul Brindley, directorul companiei care a comandat studiul.

Aceeaşi cercetare arată că este în creştere şi numărul melomanilor tineri care preferă să cumpere melodii, decât să le descarce ilegal de pe internet.

Studiul The Leading Question a fost efectuat pe un eşantion de 1.000 de persoane.

Mai multe articole despre:
muzică IT internet MP3 piratare