MENIU

PE a aprobat reguli mai stricte pentru firmele care comercializează lemn şi produse din lemn

Foto: dienci.go.ro

Parlamentul European a votat un raport cu reguli mai stricte şi sancţiuni pentru firmele care comercializează lemn şi produse din lemn, în scopul prevenirii despăduririi, care este responsabilă de aproape 20% din emisiile de dioxid de carbon, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Potrivit comunicatului PE, între 20 şi 40% din producţia globală de lemn pentru industrie provine din surse ilegale.

În termen de doi ani de la intrarea în vigoarea a regulamentului privind obligaţiile operatorilor care vând lemn şi produse din lemn, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să garanteze că acestea provin din surse legale şi sunt etichetate conform cerinţelor comunitare. În caz contrar, statele membre pot impune sancţiuni proporţionale cu nivelul pagubei economice sau de mediu provocate şi pot include chiar sancţiuni penale. Ele pot, de asemenea, să includă sechestrarea lemnului şi a produselor din lemn, precum şi o interdicţie temporară de comercializare a acestora.

"În ceea ce priveşte sancţiunile fiscale, acestea pot depăşi de 5 până la 8 ori valoarea produselor de lemn obţinute prin comiterea unei încălcări grave", se arată în raportul votat de PE.

În urma aprobării raportului, toţi operatorii din lanţul de aprovizionare vor fi obligaţi să dea informaţii de bază despre denumirea speciei, ţara sau ţările de recoltare şi, în cazul în care este posibil, pădurea de origine. În plus, ei vor fi nevoiţi să identifice operatorul care a furnizat lemnul şi produsele din lemn, precum şi operatorul căruia i-a fost furnizat lemnul şi produsele din lemn.

Mai multe articole despre:
Parlament European lemn dioxid de carbon