MENIU

Pe 21 iulie a avut loc licitaţia pentru fondul de vânătoare de la Balc

Foto: RTV

Pe 21 iulie s-a decis cine va controla, timp de zece ani, fondul de vânătoare de la Balc. Patru asociaţii de vânătoare, care şi-au depus dosarele, au fost admise pentru licitaţie, şi anume Asociaţia de Vânătoare "Valea lui Liman Făget", Asociaţia de Vânătoare Waidmannsheil, Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit Sportiv "Artemis" şi Asociaţia Clubul Romsilva Sfântu Gheorghe.

Fondul de la Balc se întinde pe 11.100 de hectare şi a fost gestionat o perioadă de Ion Ţiriac. Omul de afaceri a renunţat la el şi a păstrat doar complexul de vânătoare, care are statut de crescătorie de vânat.

Ion Ţiriac a încheiat în 2005 un contract cu Regia Naţională a Pădurilor pentru o perioadă de zece ani pentru complexul de vânătoare de la Balc. În ultimii ani, pe acest domeniu au fost organizate partide de vânătoare la care au fost invitaţi importanţi oameni de afaceri europeni.

Cea mai controversată partidă de vânătoare a fost cea din 2005, când aproape 200 de mistreţi au fost împuşcaţi. Adică o treime din fondul domeniului. Fostul premier Adrian Năstase a reuşit performanţa să doboare nu mai puţin de 23 de mistreţi.

În 2007, pe lista invitaţilor s-au aflat 30 dintre cei mai importanţi oameni de afaceri, politicieni şi sportivi din Europa. Printre ei, Wolfgang Porsche, Klaus Mangold, preşedintele Chrysler, fostul mare fotbalist german Klaus Fischer, prinţul Dimitrie Sturdza, dar şi fostul premier Petre Roman.

În 2008, vânătoarea de mistreţi s-a desfăşurat departe de ochii presei. La eveniment au participat şi localnici. Cel puţin 150 de mistreţi au fost împuşcaţi. La începutul acestui an, Ion Ţiriac a organizat o altă vânătoare. Timp de două zile, 100 de mistreţi şi câteva căprioare au căzut sub gloanţe.