MENIU

Patru femei au intrat în Parlamentul kuwaitian, pentru prima oară în istorie

Foto: omma2008.photo-touch.com

Femeile din Kuwait au obţinut pentru prima oară în istoria ţării patru locuri în Parlament la alegerile de sâmbătă, în timp ce islamiştii care au dominat îndelung legislativul au suferit o lovitură.

Femeile din Kuwait au primit drept de vot şi au început să candideze la alegeri în 2005, însă nu au obţinut niciun loc la scrutinele din 2006 şi 2008 din acest stat musulman conservator, unde politica este considerată în continuare un domeniu rezervat bărbaţilor. O femeie devenise însă ministru al sănătăţii în 2005.

Din cei 210 candidaţi care au participat la alegerile parlamentare de sâmbătă, 16 au fost femei. Peste o jumătate din femeile din Kuwait, adică 384.790, au drept de vot, însă participarea a fost redusă, iar alegătorii erau îngrijoraţi că scrutinul nu va reuşi să pună capăt impasului în care se află Parlamentul şi Guvernul. Preşedintele Kuwaitului, şeicul Sabah al-Ahmad al-Sabah, a propus organizarea alegerilor după ce a dizolvat Parlamentul, în urmă cu două luni, pentru a încheia criza politică ce a paralizat ţara.

"Este o victorie pentru femeile din Kuwait şi o victorie pentru democraţia ţării. Este un pas înainte", a afirmat încântată liberala Aseel Awadhi, citată de AFP. Candidata, în vârstă de 40 de ani, deţine un doctorat la Universitatea din Texas şi este profesoară de ştiinţe politice la universitatea din capitală.

O altă proaspăt deputată, Rola Dashti, doctor în economie la Universitatea Jon Hopkins din Statele Unite şi preşedinte al Societăţii economice din Kuwait, a promovat în campanie egalitatea şi drepturile femeilor, care reprezintă 54,3% dintre cei 385.000 de alegători.

Kuwaitul, care deţine 10% din rezervele petroliere din lume şi care produce 2,2 milioane de barili de petrol pe zi, are o populaţie de 3,44 milioane de locuitori, dintre care 2,35 de milioane sunt străini fără drept de vot.
Mai multe articole despre:
alegeri femei Kuwait