MENIU

Patru candidaţi la preşedinţie nu au primit confirmările oficiale de la BEC pentru intrarea în cursa electorală

Foto: NewsIn
Primul tur de scrutin va avea loc la 22 noiembrie

Pe la Biroul Electoral Central au trecut 18 candidaţi care au dorit să se înscrie în cursa pentru alegerile prezidenţiale, 7 au fost respinşi, 7 au fost admişi, iar alţi patru aşteaptă comunicările oficiale. Campania electorală a început vineri la miezul nopţii.

Actualul şef al statului, preşedintele Traian Băsescu, şeful social-democraţilor Mircea Geoană, liderul liberal Crin Antonescu, Corneliu Vadim Tudor, preşedintele Partidului România Mare, primarul capitalei Sorin Oprescu, George Becali, preşedinte al Partidului Noua Generaţie, reprezentantul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor, cetăţeanul Ninel Potârcă şi reprezentantul  Verzilor Remus Cernea, Ovidiu Iane, din partea Partidului Ecologist Român, dar şi independentul Ion Coja vor fi, cel mai probabil, cei 11 candidaţi la alegerile prezidenţiale.

Primul tur de scrutin va avea loc la 22 noiembrie. În aceeaşi zi, românii îşi vor putea exprima, prin referendum, şi opţiunea pentru un Parlament unicameral, cu maximum 300 de membri.

Şeful statului şi-a depus oficial candidatura la prezidenţiale în 21 octombrie, intenţia de a candida pentru un nou mandat exprimându-şi-o într-o vizită pe care efectuat-o în Sânnicolau Mare la 3 octombrie. "Aici, la Sânnicolau, vă doresc o după-amiază placută şi voi reveni la Sânnicolau Mare pentru că de acum Sânnicolau Mare pentru mine a devenit un loc important, locul în care preşedintele în funcţie anunţă că va mai candida pentru un mandat", a spus Băsescu.
PDL, partidul care îl susţine, a strâns 1.712. 950 de semnături de susţinere.

În aceeaşi zi, la 21 octombrie, şi-a depus oficial candidatura la Preşedinţie şi liderul PSD, Mircea Geoană. La Biroul Electoral Central, Geoană le-a mulţumit celor peste 2.536.506 de susţinători care au semnat pe listele depuse. 

Crin Antonescu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, şi-a depus oficial candidatura la 15 octombrie. Antonescu, ca şi şeful social-democraţilor, şi-a anunţat intenţia de a candida la cea mai înaltă funcţie în stat în prima jumătate a anului. Numărul de semnături pe care le-a strâns liberalul a fost de 1.615.556.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi-a depus candidatura la BEC în ultima zi, având 400.215 semnături de susţinere. Oprescu a avut un discurs scurt, în care a pus accent pe "oamenii independenţi".

Corneliu Vadim Tudor, preşedintele Partidului România Mare, şi-a depus în mod  oficial candidatura la Preşedinţie, la 20 octombrie, Tudor candidând astfel pentru a patra oară la Cotroceni. Corneliu Vadim Tudor a venit la BEC cu o listă care conţinea "peste 350.000" de semnături ale susţinătorilor săi.

Kelemen Hunor, reprezentantul UDMR, şi-a depus candidatura în aceeaşi zi, 20 octombrie, când, la Biroul Electoral Central, a depus o listă care cuprindea în jur de 284.000 de semnături. Kelemen Hunor a fost desemnat să candideze pentru şefia statului, din partea UDMR, după a doua jumătate a anului.

George Becali, preşedinte al PNG-CD, europarlamentar şi finanţator al echipei de fotbal Steaua, şi-a anunţat, şi el, intenţia de a candida la prezidenţiale, după a doua jumătate a anului. Becali şi-a depus oficial candidatura la 17 octombrie şi a venit la Biroul Electoral Central cu o listă care conţinea 256.646 de semnături.

Candidaturile lui Traian Băsescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu, Corneliu Vadim Tudor, George Becali, Kelemen Hunor şi a lui Ninel Potârcă au fost admise de BEC, ceilalţi patru candidaţi - Sorin Oprescu, Remus Cernea, Ion Coja şi Ovidiu Iane - aşteptând informările oficiale.

Alegerile prezidenţiale din 2009 se vor desfăşura conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit Legii, sistemul electoral folosit pentru alegerea Preşedintelui României este sistemul electoral majoritar, iar modul de scrutin este cel uninominal. Astfel, este ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi pe listele electorale. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin , între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.