MENIU

Patronii firmei care deţinea microbuzul implicat în accidentul din Iaşi sunt cercetaţi penal

foto: Realitatea.net

Procurorii ieşeni au declanşat cercetarea penală a administratorilor firmei Valcris Trans SRL, Constantin Scântei şi Ionel Dumitriu, pentru fals în acte, uz de fals şi efectuare de transport rutier fără licenţă, a declarat, marţi procurorul Mihai Covalciuc.

Firma Valcris Trans SRL este proprietara microbuzului implicat în accidentul feroviar de vineri de la Scânteia, în urma căruia au decedat 14 persoane şi două au fost rănite.

Potrivit procurorilor, infracţiunea de fals şi uz de fals este verificată după ce un angajat al firmei a declarat că pe contractul de muncă, înregistrat pe numele lui, nu apare semnătura lui. Angajatul în cauză, susţin procurorii, este persoana care răspunde de transporturi în firmă, iar fără acest salariat societatea nu putea primi autorizaţie de la Autoritatea Rutieră Română.

Referitor la infracţiunea de efectuare de transport rutier fără licenţă, procurorul Mihai Covalciuc a declarat că firma Valcris Trans SRL nu avea licenţă de transport pentru zona Scânteia.

"În cazul efectuării de transport rutier fără licenţă, sancţiunile prevăzute în Codul Penal sunt de la trei luni la doi ani. În ceea ce priveşte falsul în acte, sancţiunea poate ajunge la cinci ani. La asemenea consecinţe (ale accidentului, n.r.), nu cred că există un judecător care să încline spre amenzi penale", a declarat, contactat telefonic, procurorul Mihai Covalciuc.

Acesta a adăugat că cei doi administratori ai firmei au fost audiaţi marţi dimineaţă în prezenţa avocaţilor aleşi de aceştia. La ieşirea de la audieri, administratorii firmei au refuzat să comenteze acuzaţiile care li se aduc. 

Directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi, Iulian Tărăboanţă, declara luni, pentru NewsIn, că unul din administratorii firmei Valcris Trans SRL, Ionel Dumitriu, a susţinut că a împrumutat microbuzul, în ziua accidentului, şoferului. Cu toate acestea, inspectorii ITM susţin că verificările preliminare arată că şoferul Petru Apostu efectua curse de transport persoane de cel puţin şapte luni.

"Ancheta va dura cel puţin o lună pentru că verificările depind şi de durata întocmirii rapoartelor medicale de necropsie", a mai spus procurorul Mihai Covalciuc, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel.

În cazul accidentului de la Scânteia, alte trei autorităţi, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi şi Autoritatea Rutieră Română, au declanşat anchete. Un raport preliminar al ARR, dat publicităţii luni, a arătat că vinovat pentru producerea accidentului a fost şoferul microbuzului..

Trenul privat Iaşi - Braşov a lovit în plin, vineri, un microbuz, care aparţine firmei ieşene Valcris Trans SRL, ce se deplasa pe ruta Bodeşti (comuna Scânteia) – Iaşi. În urma impactului, 13 persoane au decedat, iar a 14-a persoană, şoferul microbuzului, a decedat luni. Cei doi răniţi ai accidentului se află în continuare internaţi la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi, unul dintre aceştia fiind în comă de gradul II.

Mai multe articole despre:
accident morţi microbuz Iaşi anchetă penală