MENIU

Partidul Comunist a câştigat alegerile în Moldova, potrivit exit poll-ului

Foto: basarabeni-constanta.ro

Comuniştii au câştigat alegerile din Republica Moldova, cu 45,5% din voturile alegătorilor, potrivit rezultatelor sondajului efectuat la ieşirea de la urne. Liberal-democraţii din Partidul liberal democrat din Moldova (PLDM) şi liberalii din Partidul Liberal (PL) sunt următoarele formaţiuni clasate, cu 13,9% din voturi. Alianţa Moldova Noastră a obţinut 10% din voturile exprimate.

Pragul electoral este de 6%, prag care nu a fost depăşit de Partidul Democrat din Moldova. Acesta a obţinut doar 3,8%.

Sub pragul electoral s-au mai aflat Partidul Social Democrat, Partidul Popular Creştin,  Uniunea Centristă din Moldova, Mişcarea Social Politică Acţiunea Europeană, precum şi alţi candidaţi independenţi.

Cele 45,5% din voturi pe care le-au obţinut comuniştii, le asigură acestora 56 de locuri în viitorul Parlament, cu unul mai mult decât în actuala legislatură, dar nu şi cele 61 de voturi necesare alegerii preşedintelui.

Cele 13,9% din voturi asigură PLDM şi PL câte 16-17 mandate, în timp ce rezultatul obţinut de Alianţa Moldova Noastră, i-ar aduce 12 mandate.

Exit-pollul realizat de către Institutul de Politici Publice, Institutul European de Studii Politice din Moldova, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, CBS AXA şi IMAS, a fost întocmit pe baza centralizării rezultatelor chestionarelor până la ora 19.00.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 18.000 de persoane, din 200 de secţii de pe teritoriul Republicii Moldova, iar marja de eroare este de plus/minus 1,5%.

În aceste condiţii, cu 56 de mandate, comuniştii vor putea să-şi învestească un eventual guvern monocolor, dar vor trebui să-şi găsească aliaţi în rândul celor trei formaţiuni liberale pentru a avea cele 61 de voturi din 101 necesare pentru alegerea viitorului şef al statului.

Preşedintele Vladimir Voronin, lider al Partidului Comuniştilor, a declarat duminică seara că programele partidelor care au mai intrat în Parlament sunt prea diferite pentru a face o coaliţie de guvernare, în schimb mai mulţi deputaţi liberali "s-ar putea convinge singuri" să voteze cu PCRM.

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova a spus că va examina cu atenţie componenţa nominală a viitorilor deputaţi ai formaţiunilor care vor intra în Parlament. "Nu-i vom racola. Vor conştientiza ei singuri că trebuie să voteze cu noi pentru noul preşedinte", a declarat Vladimir Voronin.

"Noi foarte bine ne-am ispravit cu guvernarea în opt ani fără coaliţie. Cel mai bine ar fi să fie o guvernare fără coaliţie, pentru că programele sunt foarte diferite cu partidele care, potrivit exit-pollului, ar intra în Parlament", a spus Voronin într-un briefing convocat la sediul PCRM.

Mandatul lui Voronin expiră la 7 aprilie şi mai poate fi prelungit cu încă două luni, dar ulterior liderul comunist nu mai are dreptul de a candida după ce opt ani s-a aflat în fruntea statului. Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare 61 de voturi, astfel că partidul comunist avea nevoie de încă cinci voturi pentru a-şi impune propriul preşedinte.

Procesul electoral în alegerile parlamentare din Republica Moldova s-a încheiat la ora 21:00, iar alegerile au fost validate.

Înainte de scrutin, comuniştii aflaţi deja de opt ani la putere erau consideraţi net favoriţi, cu mult în faţa principalelor partide de opoziţie.

Mai multe articole despre:
alegeri Republica Moldova