MENIU

Parlamentul moldovean va încerca să desemneze preşedintele ţării în 20 mai

Foto: emaramures.ro

Parlamentul moldovean a decis miercuri să fixeze un prim vot pentru desemnarea preşedintelui ţării pentru data de 20 mai, informează UNIMEDIA. Decizia a fost aprobată cu voturile celor 60 de deputaţi comunişti.

Deputaţii moldoveni, reuniţi miercuri pentru cea de a treia şedinţă a Parlamentului, au decis componenţa comisiei speciale pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova, care ar trebui să fie formată din şapte persoane, patru din partea comuniştilor şi trei din partea opoziţiei.

Însă cele trei partide de opoziţie - PL, PLDM şi AMN - au refuzat să facă parte din cadrul comisiei speciale. În consecinţă, majoritatea comunistă a votat ca toţi cei şapte membri ai comisiei să fie deputaţi comunişti.

Comisia se va ocupa, în prima etapă, cu înregistrarea candidaturilor la funcţia de preşedinte, care va dura probabil câteva zile. Potrivit Constituţiei, este nevoie de cel puţin doi candidaţi, iar pentru înregistrare, candidaţii au nevoie de susţinerea a cel puţin 15 deputaţi. De asemenea, pot propune candidaţi grupurile parlamentare cu cel puţin 15 membri.

Funcţia de preşedinte al ţării este deţinută interimar în prezent de Vladimir Voronin, care a fost ales marţi şi în funcţia de preşedinte al Parlamentului. Cel de-al doilea mandat al lui Voronin a expirat deja, dar a fost prelungit până în 7 iunie, acesta fiind termenul până la care trebuie ales succesorul său.

Parlamentul moldovean poate vota de două ori pentru desemnarea preşedintelui ţării, iar în cazul a două eşecuri, se declanşează procedura de alegeri legislative anticipate.