MENIU

Parlamentul moldovean a fixat alegerile legislative pentru 5 aprilie, campania începe miercuri

Foto: ionbargan.md

Parlamentul de la Chişinău a stabilit în unanimitate pentru 5 aprilie data alegerilor parlamentare din Republica Moldova, iar campania electorală începe miercuri, cu 60 de zile înainte de scrutin.

Campania electorală va începe oficial la data de 4 februarie, cu 60 de zile înainte de data alegerilor. În conformitate cu Codul Electoral al Republicii Moldova, începând cu ziua de 5 februarie partidele politice vor putea depune la Comisia Electorală Centrală listele candidaţilor pentru participarea la alegerile parlamentare.

Partidele de opoziţie au criticat ceea ce au numit "atmosfera de secretomanie" în care a fost stabilită data alegerilor. Preşedintele Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat că iniţiativa a aparţinut de fapt preşedintelui Voronin şi a fost doar materializată de deputaţii comunişti.

Preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat, a declarat că anunţând data alegerilor cu doar 2 zile înainte de lansarea campaniei electorale, autorităţile pun partidele de opoziţie în imposibilitatea de a pregăti şi prezenta în timp util listele pentru parlamentare şi reduc de fapt perioada campaniei electorale, ceea ce contravine legislaţiei. Filat a sugerat că va contesta acest aspect. 

În conformitate cu prevederile articolului 61 din Constituţie şi articolului 76 din Codul Electoral, mandatul actualului Parlament, ales la 6 martie 2005, va expira la 7 martie 2009. 

Alegerile parlamentare au loc în condiţiile în care două legislaturi la rând Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a deţinut peste 55% din mandatele de deputaţi. Sondajele făcute în ultimul an creditează PCRM cu peste 30% din intenţiile de vot ale celor care sunt decişi să se prezinte la urne. Având în vedere că absenteismul la alegerile din ultimii ani din Republica Moldova a fost, în mod obişnuit, de 40%, după redistribuire comuniştii ar putea obţine din nou majoritatea în viitorul Parlament.

Sondajele, dar şi experţii electorali, creditează cu şanse de a intra în Parlament încă alte trei-patru partide cu excepţia comuniştilor, în condiţiile în care alianţele preelectorale au fost interzise prin lege de majoritatea comunistă, iar pragul electoral a fost ridicat la şase la sută - prevederi ce au generat critici din partea experţilor europeni.

Favoriţi în această cursă par a fi în acest moment Alianţa Moldova Noastră, Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat. În cazul unei campanii electorale reuşite ar mai avea şanse, la limită, să depăşească pragul electoral Partidul Democrat şi Partidul Popular Creştin Democrat. Partidul Social Democrat, condus de fostul premier Dumitru Braghiş, şi Uniunea Centristă din Moldova, condusă de fostul premier Vasile Tarlev, se află în sondaje sub limita de şase la sută, deşi ar putea avea o campanie electorală vizibilă şi ar putea obţine un număr important de voturi.

În sarcina noului Parlament va fi şi alegerea unui nou şef al statului, în condiţiile în care cele două mandate ale preşedintelui Vladimir Voronin expiră la 7 aprilie, şi pot fi prelungite pentru încă 2 luni - adică până la 7 iunie. Pentru votarea acestuia este nevoie de două treimi din cei 101 deputaţi din legislativ. Acest lucru înseamnă că Partidul Comuniştilor va avea nevoie de aliaţi pentru a instala un nou şef de stat.

Dacă Parlamentul nu va putea vota un nou preşedinte, acesta riscă să fie dizolvat şisă fie anunţate alegeri parlamentare anticipate.