MENIU

Parlamentul de la Chişinău va încerca să-l aleagă pe preşedinte la 23 sau 26 octombrie

Foto: RTV

Parlamentul de la Chişinău va avea prima tentativă de alegere a şefului statului la 23 sau 26 octombrie, a declarat luni Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat şi candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la fotoliul de preşedinte al Republicii Moldova, relatează portalul Ştirea Zilei.

Oficial, data va fi stabilită la următoarea şedinţă a Parlamentului. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat luni de Biroul permanent al Legislativului de la Chişinău. Deputaţii urmează să formeze o comisie specială pentru alegerea şefului statului, care va primi dosarele candidaţilor şi va gestiona întreaga procedură.

Preşedintele Republicii Moldova este ales cu 61 de voturi, ceea ce reprezintă trei cincimi din numărul total de deputaţi din Parlament. Nicio forţă politică de la Chişinău nu deţine însă suficiente mandate pentru alegerea viitorului şef al statului. AIE are 53 de deputaţi, iar Partidul Comuniştilor are 48. Astfel, coaliţia liberal-democrată mai are nevoie de opt voturi, iar comuniştii de 13.

Candidatul AIE la aceasta funcţie este liderul Partidului Democrat, Marian Lupu. PCRM ar putea să-l prezinte pe fostul premier, Zinaida Greceanîi, despre care, atât liderul comunist Vladimir Voronin, cât şi deputatul Mark Tkaciuk au declarat că este cea mai bună candidatură la această funcţie. Greceanîi a mai candidat de două ori la preşedinţie, după alegerile din 5 aprilie, dar nu a primit suficiente voturi, ceea ce a şi dus la alegeri parlamentare anticipate.

Iniţial, comuniştii au declarat că vor participa la alegerea şefului statului doar dacă Alianţa se va angaja să respecte o serie de condiţii ce ţin de măsurile anticriză şi soluţionarea conflictului transnistrean. Totodată, ei au condiţionat voturile de demisia preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu.

Deputatul comunist Grigore Petrenco a declarat luni, după şedinţa Biroului Permanent, că PCRM nu va participa la vot şi se pregăteşte de anticipate.

În acelaşi timp, liderul comunist Vladimir Voronin a afirmat recent că PCRM "nu va vota trădătorii şi lipitorile", referire la candidatura lui Marian Lupu, care a fost mai mulţi ani membru PCRM, părăsind formaţiunea înainte de alegerile anticipate din 29 iulie, dupa ce a votat de două ori pentru candidatul comuniştilor la preşedinţie.

Dacă Parlamentul nu va reuşi să aleagă preşedintele din prima încercare, vor fi organizate alegeri repetate. Data limită până la care poate fi ales noul preşedinte este 11 noiembrie, când expiră cele două luni de la declararea funcţiei vacante.

În cazul în care şi alegerile repetate vor eşua, preşedintele interimar va dizolva Legislativul şi va stabili data alegerilor anticipate.