MENIU

Parlamentul a dezbătut, miercuri, moţiunea \"Marea păcăleală PSD - PD-L\"

Foto: RTV

Cabinetul Boc s-a confruntat, miercuri, pentru prima dată, cu posibilitatea demiterii. Plenul Parlamentului a dezbătut şi a supus la vot moţiunea de cenzură iniţiată de liberali -\"Marea păcăleală PSD - PD-L\", pe tema rectificării bugetare.

"Pe ordinea de zi de astăzi (miercuri, n.r.) din Parlament se află dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură depuse de 124 de senatori şi deputaţi în temeiul articolului 113 din Constituţie şi al articolului 78 din Regulamentul Şedinţelor Comune ale camerei Deputaţilor şi Senatului", a anunţat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, la începutul şedinţei.

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR a fost dezbătută şi supusă votului în prezenţa a 352 de parlamentari din totalul de 471.

În textul moţiunii, care se întinde pe mai bine de 20 de pagini, liberalii şi parlamentarii UDMR au criticat măsurile luate de Executiv în cele 5 luni de guvernare.

Printre criticile aduse Guvernului s-au numărat reducerea impozitului minim, odonanţa privind serviciile deconcentrate, dar şi rectificarea bugetară prin care s-au tăiat bani de la Educaţie şi de la Sănătate.

PNL a reuşit să strângă numărul necesar de semnături pentru a depune moţiunea, cu ajutorul UDMR.

Şansele de reuşită ale demersului PNL sunt, însă, destul de mici. Pentru ca moţiunea să treacă, sunt necesare 236 de voturi, adică jumătate plus unu din totalul parlamentarilor.

Chiar dacă la cele 124 de voturi ale UDMR şi PNL s-ar adăuga cele ale minorităţilor, opoziţia tot ar mai avea nevoie de 93 de voturi din tabăra majoritarilor.

Moţiunea de cenzură nu este însă singura cale de atac pe care Opoziţia o are la îndemână pentru a taxa Guvernul pe tema rectificării bugetare. Un alt instrument este sesizarea Curţii Constituţionale.

Citeşte şi 

"Emil Boc: Liberalii au topit la cazino banii munciţi de români"

"Crin Antonescu: Alianţa dintre PD-L şi PSD s-a făcut la cererea lui Traian Băsescu şi a grupurilor clientelare"

"Cezar Preda: PNL e rupt de realitate, şi-a făcut provizii din bugetul ţării şi nu resimte criza" 

Mai multe articole despre:
parlament demitere guvern dezbatere moţiune confruntare