MENIU

Parlamentul a adoptat declaraţia de susţinere a lui Klaus Johannis la funcţia de premier

Foto: NewsIn

Parlamentarii au adoptat, cu 252 de voturi pentru şi doar două împotrivă, declaraţia de susţinere a lui Klaus Johannis pentru funcţia de prim-ministru. Această declaraţie este o premieră absolută în Parlamentul României. Parlamentarii PD-L au părăsit sala în timpul dezbaterilor.

Declaraţia politică de susţinere a lui Klaus Johannis este o premieră pentru Parlamentul român, dar care nu are valoare juridică, ci doar scopul de a oficializa majoritatea. 

Declaraţia politică a fost votată cu 252 de voturi pentru şi două împotrivă. Era nevoie de 236 de parlamentari pentru ca declaraţia să treacă, iar votul nu ar fi fost valabil dacă nu se constata cvorumul. 

În timp ce liderii noii majorităţi consideră declaraţia de susţinere a lui Johannis ca pe o mutare importantă în războiul cu Traian Băsescu, reprezentanţii PD-L se opun acestei iniţiative parlamentare.

"Un act de natură eminamente politic", a caracterizat Mircea Geoană, preşedintele Senatului, declaraţia Parlamentului pentru susţinerea lui Klaus Johannis ca premier. Procedura nu a mai fost folosită şi este considerată de PD-L ca fiind de natură să provoace "dezordine constituţională". Pe ordinea de zi, punctul referitor la intenţia opoziţiei -PSD, PNL, UDMR- şi a grupului minorităţilor figurează sub denumirea: "dezbaterea situaţiei politice actuale şi adoptarea unei Declaraţii cu caracter politic, conform art.1 pct. 22 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului".

Parlamentarii PD-L s-au retras din şedinţă la ora 10.00, susţinând că au alte priorităţi (referindu-se la Colegiul Director al PD-L), în vreme ce PSD a anunţat că solicită prelungirea şedinţei până la epuizarea ordinii de zi.

Preşedintele statului, Traian Băsescu, a ajuns la ora 10.45 la Colegiul Director al PD-L, ia preşedintele camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a părăsit şi ea sala plenului, la puţin timp după sosirea şefului statului.