MENIU

Parlamentari ai PD-L spun că premierul nu va reveni asupra deciziei de revocare a lui Nica

Foto: NewsIn

Deputaţi ai PD-L spun că demersul premierului de a-l demite de Dan Nica din postul de vicepremier şi ministru de Interne este definitiv, având mandat din partea PD-L, unii avansând posibilitatea unui Guvern minoritar în cazul în care PSD va decide intrarea în opoziţie.

Sulfina Barbu afirmă că PSD nu poate să mai vină cu o nouă nominalizare a lui Dan Nica pentru cele două posturi. "Dacă mai vin o dată tot cu Nica, este problema lor, dar eu cred că nu se poate accepta revenirea sa. Decizia primului-ministru este deja luată", a spus Barbu pentru NewsIn. Ea s-a declarat rezervată faţă de posibilitatea ca o înţelegere între cele două partide să ducă la menţinerea în funcţie a lui Nica.

La rândul său, preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda a apreciat că revenirea asupra deciziei ridică dificultăţi atât de ordin procedural, cât şi de ordin politic. "Procedural, Colegiul Director l-a mandatat deja pe preşedintele partidului Emil Boc să acţioneze pentru rezolvarea acestor probleme. Ca să revină asupra deciziei, ce trebuie să facem, să-l dezmandatăm?" s-a întrebat Buda. De asemenea, el a spus că, pe lângă dificultăţile de ordin procedural, o anulare a demiterii lui Nica ar ridica şi costuri din punct de vedere politic.

Preşedintele filialei PD-L din Diaspora, William Brânză, susţine că nu există posibilitatea anulării hotărârii premierului, aceasta beneficiind de tot sprijinul partidului. "Nu se putea altfel. Destul am închis ochii la tot felul de lucruri, dar să fim acuzaţi, în mod indirect, că vrem să fraudăm alegerile... Este deja prea mult. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât vine din postura de ministru de Interne, dar şi din cea de vicepremier", a declarat Brânză pentru NewsIn.

În schimb, liderul grupului PD-L Mircea Toader, a fost mai puţin radical. Întrebat dacă există posibilitatea teoretică pentru ca Nica să rămână în cabinetul Boc, Toader a răspuns: "Teoretic, este posibil orice".

Conform unor surse parlamentare din PD-L, partidul ar fi luat în calcul şi posibilitatea ca PSD, deranjat de revocarea lui Nica, să treacă în opoziţie. "Atunci vom veni cu un Guvern minoritar care să aibă susţinere în Parlament (...) Credeţi-mă, nu am recurge la acest lucru dacă un asemenea Guvern nu ar avea susţinere parlamentară", a spus un pedelist.

Pe de altă parte, PD-L nu intenţionează să impună un ministru democrat-liberal la portofoliul Administraţiei şi Internelor, dacă PSD va veni cu o altă propunere decât Nica în termenul acordat, de 24 de ore.

Secretarul general adjunct al PSD, Valeriu Zgonea, a declarat că majoritatea parlamentarilor PSD s-au pronunţat în şedinţa săptămânală, pentru ieşirea partidului de la guvernare.  Citeşte mai mult

Mai multe articole despre:
guvern Emil Boc Dan Nica remaniere interne PD-L