MENIU

Părinţii unui copil născut mort îi acuză pe medici că le-au schimbat bebeluşul

Foto: romanialibera.ro
Cadrele medicale susţin că a fost doar o eroare la redactarea fişei de externare
Sorin Năstasă, tatăl: Cred că fetiţa trăieşte şi a fost dată unei alte familii
Valentin Ochean, Colegiul Medicilor Vrancea: edicii îşi vor spune punctele de vedere în faţa comisiei de specialitate, urmând apoi a se lua o decizie
Părinţii fac noi dezvăluiri
Ecografia nu este 100 sigură
S. Năstasă: Datele copilului nostru nu coincid cu cele de la morgă

O familie din Vrancea îi acuză pe medicii de la Spitalul Judeţean de neglijenţă. După o sarcină normală, femeia a născut un copil mort. La început i s-a spus că născuse o fetiţă însă de la morga spitalului li s-a dat un băieţel.

În actele oficiale există neconcordanţe, iar părinţii au refuzat să ia băieţelul acasă să-l înmormânteze, până nu se clarifică situaţia. Ei au făcut testul ADN şi aşteaptă rezultatul anchetei demarate de poliţişti.

Corina şi Sorin Năstasă din comuna vrânceană Moviliţa au un băiat de patru ani şi aşteptau o fetiţă. Cel puţin aşa reieşea din examenele medicale de pe parcursul sarcinii. Singura problemă apărută la ecografie o constituia cordonul ombilical şi de aceea femeia solicitase naştere prin cezariană. Odată ajunsă la Spitalul din Focşani, Corina Năstasă a avut parte de altceva. I s-au făcut injecţii puternice şi a născut normal.

"Mi s-a spus că am născut o fetiţă, că a murit...", a declarat mama, Corina Năstasă. Părinţii au încercat să treacă peste acest moment tragic şi s-au pregătit de înmormântarea fetiţei. Când s-au dus să ridice trupul neînsufleţit al fătului, au constatat că actele erau făcute pentru un băieţel.

"Am rămas şocat. Nu am luat copilul pentru că nu am dorit să iau copilul altuia", a precizat Sorin Năstasă.

Datele băieţelului mort de la morgă nu corespund cu cele transmise de cadrele medicale imediat după naştere.

"Fetiţa avea 47 de centimetri, iar băieţelul de la morgă avea 54 de centimetri...", a adăugat Sorin Năstasă.

Cadrele medicale susţin că a fost doar o eroare la redactarea fişei de externare. În rest, fătul născut mort a fost băiat, iar doctorii nu i-au făcut femeii operaţie de cezariană pentru că nu au ştiut dinainte că acest lucru se impune.

"Ei au trăit cu influenţa unei ecografii, care le spunea că va fi fetiţă. A fost o greşeală pe biletul de externare. Este parafa mea şi îmi asum greşeala", a declarat doctor Ioan Plăcintă, specialist Secţia Ginecologie Spitalul de Urgenţă Focşani.

Medicii spun că pruncul avea o parte din cordonul ombilical poziţionată între cap şi vagin şi de aceea copilul nu a mai putut fi salvat. Cazul a fost preluat de poliţie şi de Colegiul Medicilor Vrancea.

"Avem o plângere în lucru. Părinţii nu sunt mulţumiţi de explicaţiile medicilor", a declarat Mariana Apostol, purtător cuvânt IPJ Vrancea.

"Cred că fetiţa trăieşte şi a fost dată unei alte familii", a mai spus tatăl, Sorin Năstasă.

"Medicii îşi vor spune punctele de vedere în faţa comisiei de specialitate, urmând apoi a se lua o decizie", a declarat Valentin Ochean, Colegiul Medicilor Vrancea. "Acest caz va fi discutat şi analizat cu atenţie. Ieri s-a decis întrunirea consiliului pentru data de astăzi, cred că nu s-a tras de timp. Vă asigur că se va face tot posibilul pentru rezolvarea cazului", a mai declarat Valentin Ochean.

Părinţii spun că nu vor ridica trupul neînsufleţit al băieţelului de la morga spitalului până la clarificarea acestui caz. Impresionat de faptul că a născut copil mort, a greşit sexul în biletul de ieşire din spital.

Directorul Spitalului Sf. Pantelimon din Focşani : Ecografia nu este 100% sigură

Directorul Spitalului Sf. Pantelimon, Carteleanu Doina, spune că ceea ce află viitoarea mamă din ecografie, nu este 100% sigur. "Toţi medicii spun, şi părinţii spun că nu este 100% sigură ecografia, sexul copilului prin ecografie. Ecografia nu poate fi 100% sigură", susţine directorul. Vezi declaraţia

Aceasta a mai spus că doctorul Plăcintă, care a asistat la naştere, a greşit sexul copilului atunci cand a scris fişa de externare, pentru că a fost impresionat de acest caz.

Cazul copilului din Focşani care a fost schimbat în maternitate nu este singular

În ianuarie 2004, două famiilii din Ploieşti au trecut printr-o experienţă infiorătoare. Acestea au fost somate să îşi ridice copiii din maternitate, deşi cadrele medicale le-au spus cu ceva timp înainte că bebeluşii au murit la naştere. Cadrele medicale care au înregistrat cei doi bebeluşi drept morţi au pierdut, pentru o perioadă de un an, dreptul de a promova.

În februarie 2006, două gemene s-au reîntâlnit după un sfert de secol după ce o asistentă neglijentă de la spitalul Judeţean bacău le-a despărtiţ la naştere. Şi ca povestea să fie completă, în acest caz sunt implicate două perechi de gemeni. Acestea au fost încurcate în maternitate, iar copii au trait în alte familii timp de 25 de ani.

Şi în alte ţări din Europa au fost descoperite astfel de cazuri. În 2007, două familii din Cehia au primit alţi copii în maternitate. Părinţii au plecat fericiţi de la clinică, dar peste zece luni au aflat că bebeluşii pe care îi aveau acasă nu erau de fapt ai lor. Adevărul a fost aflat după ce tatăl unuia dintre copii a făcut un test de paternitate. În Spania o femeie şi-a regăsit sora geamănă după 28 de ani. Cele două au fost încurcate în maternitate din cauza unei neglijenţe a asistenţilor medicali, iar unul dintre copii a fost încredinţat altei mame. Femeia a descoperit că are o soră geamănă abia în anul 2001, când a fost confundată cu aceasta într-un magazin.

Mai multe articole despre:
spital copil maternitate bebeluş naştere