MENIU

Părinţii pot contribui financiar la contul pentru educaţie permanentă

Foto: familie-relatii.acasa.ro

Părinţii pot depune bani direct în contul pentru educaţie permanentă, deschis la naştere unui copil, prin redirecţionarea a 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, dar şi prin depunerea de sume în acest cont, conform unei prevederi din Codul Educaţiei.

La naştere, fiecărui copil i se deschide un cont de depozit, numit cont pentru educaţie permanentă, în care este depusă suma de 500 de euro.

Suma poate fi scoasă doar cu acordul copilului, după vârsta de 14 ani, iar acesta este unicul beneficiar al banilor. În cazul în care banii nu vor fi folosiţi pentru educaţie, se consideră infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la un an, conform legii.

Anul trecut, ONG-urile au beneficiat de aproximativ 11,6 milioane de euro din redirecţionarea unei sume de până la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil, datorat în 2007, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Mai multe organizaţiile non-guvernamentale din România susţin că această prevedere dezavantajează ONG-urile, până acum principalii beneficiari ai redirecţionării sumelor de până la 2% din impozitul pe venit.

Potrivit Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile,  în primii patru ani de aplicare, prevederea 2% a generat aproape 26 de milioane de euro.

Sănătatea şi serviciile sociale reprezintă aproape jumătate din domeniile sprijinite, fiind urmate de educaţie şi cultură, potrivit unui sondaj de opinie realizat în perioada noiembrie 2007-ianuarie 2008.

Mai multe articole despre:
părinţi economii ONG impozit pe venit