MENIU

Până şi maiaşii s-au săturat de Apocalipsa din 2012

FOTO: © debugg3r @deviantart.com
FOTO: ©Moises Castillo/AP
FOTO: ©wallpaperez.info
FOTO: @slashthree.com

Apolinario Chile Pixtun, un bătrân din Guatemala, descendent al maiaşilor, s-a săturat să fie întrebat mereu despre presupusul sfârşit al calendarului Maya, pe 21 decembrie 2012, acesta susţinând că nu vine sfârşitul lumii şi că maiaşii nu au spus vreodată aşa ceva.

Întrebările de acest gen vor fi din ce in ce mai greu de răspuns, mai ales din cauza lansării anului viitor al filmului 2012, în care sunt prezentate cutremure, ploi de meteoriţi şi chiar un tsunami care răstoarnă un portavion peste Casa Albă.

La Universitatea Cornell, Ann Martin se ocupă de site-ul "Ask an Astronomer" (Întreabă un astronom) şi spune că oamenii sunt speriaţi. "Nu este suficient că primim email-uluri de copii de clasa a patra care spun că sunt prea tineri ca să moară, dar am avut chiar şi o mamă a doi copii care afirma că îi este frică că nu va trăi să îi vadă crescând".

Chile Pixtun spune că teoriile cu privire la sfârşitul lumii din 2012 provin din ideile vestice, nu ale civilizaţiei Maya. Este adevărat că o perioadă foarte importantă pentru Maya se încheie atunci, dar entuziaştii susţin că data respectivă ar coincide cu aliniamente astronomice.

La baza speculaţiilor există totuşi un grăunte de adevăr şi anume "Monument Six" (Monumentul şase). Acesta a fost descoperit în niste ruine obscure, din sudul Mexicului, în timpul construcţiei unei autostrăzi, în anii 1960. Plăcuţa de piatră aproape a fost distrusă, iar mai multe părţi ale ei au fost furate.

Pe ceea ce a rămas se poate descifra o dată care este echivalentă cu 21 decembrie 2012. Inscripţiile spun că trebuie să se întâmple ceva în 2012 care implică zeul maiaş al războiului şi al creaţiei, Bolon Yokte. Eroziunea şi o crăpătură fac ca ultimul pasaj să fie de nedesluşit.

Arheologul Guillermo Bernal, de la National Autonomous University din Mexic, a interpretat ultimele glife: "Va coborî din ceruri". Chiar dacă poate părea bizară interperetarea, Bernal a descoperit şi alte inscripţii, în diverse situri Maya, printre care şi una ce menţionează anul 4772.

Civilizaţia Maya a avut un talent deosebit pentru astronomie şi şi-a atins vârful tehnologic între anii 300 şi 900 e.n. Calendarul lor începe în anul 3114 î.e.n şi este împărţit în perioade de 394 de ani, numite Baktun. Numărul 13 era foarte important pentru ei, fiind sacru, iar al 13-lea Baktun se încheie pe 21 decembrie 2012.

"Este o aniversare a creaţiei", a declarat David Stuart, un specialist în textele Maya de la Universitatea Austin, Texas. "Maiaşii nu au spus niciodată că lumea se va sfârşi sau că se va întâmpla ceva rău; nu au făcut decât să menţioneze o aniversare viitoare pe Monumentul Şase".

Mai multe articole despre:
cutremur Mexic meteoriţi 2012 maya