MENIU

Până pe 31 martie, ciobanii îşi pot amenaja stânele conform DSV

Foto: Realitatea TV

Apă potabilă, mijloace igienice de spălare a mâinilor, spaţii de producţie a produselor şi de depozitare a acestora, precum şi lumina electrică. Acestea sunt doar câteva dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o stână de oi pentru a fi autorizată Sanitar veterinar. Doar 15 dintre cele 80 de stâne din Hunedoara respectă însă aceste norme, iar dacă nu işi îmbunătăţesc condiţiile, ciobanii riscă să nu-şi mai poată vinde produsele în pieţe.

Ciobanii sunt de acord cu condiţiile impuse de medicii veterinari, dar spun că le este foarte greu să-şi amenajeze stânele după asemenea criterii drastice. În Hunedoara sunt acum 80 de stâne împrăştiate în zonele montane ale judeţului. Doar 15 au obţinut până acum autorizaţii sanitar veterinare.

"O stână pentru a putea fi autorizată, trebuie să aibă minimum 3 spaţii în care să se poată face recepţia, închegarea laptelui, saramurarea şi depozitarea produsului finit, respectiv a brânzei. În plus, apa curentă, curent electric" a declarat Ioan Petruşan, DSV Hunedoara.

Autorităţile sanitar veterinare hunedorene au stabilit data de 31 martie ca termen limită pentru îmbunătăţirea condiţiilor la stânele din judeţ. Dacă nu le vor îndeplini, ciobanilor le va fi interzis accesul în pieţele agroalimentare. 

Mai multe articole despre:
Hunedoara DSV ciobani