MENIU

Osteopontina, responsabilă pentru apariţia bolilor pulmonare la fumători

Foto: chirurgul.ro

Fumatul creşte producţia în organism a osteopontinei, substanţă implicată în apariţia bolilor de plămâni, se arată într-un articol publicat în ultimul număr din The American Journal of Pathology.

Cercetătorii de la Universitatea din Freiburg, Germania, au comparat nivelul de osteopontină la fumători cu afecţiuni pulmonare, la fumătorii şi la nefumătorii sănătoşi. Astfel, au decoperit că la bolnavi cantitatea de osteopontină este cu mult mai mare decât la fumătorii sănătoşi. De remarcat este faptul că la nefumători această substanţă lipseşte din organism.

În cadrul unor experimente, s-a observat că  prezenţa osteopontinei în plămâni determină modificări similare bolilor pulmonare legate de fumat. Prin urmare, cercetătorii sugerează că osteopontina şi receptorii celulari pentru nicotină, care stimulează producţia acestei substanţe, ar putea fi luaţi în calcul în dezvoltarea unor noi medicamente pentru bolile de plămân ce apar la fumători.

În prezent, în lume există aproape un miliar de fumători. Expunerea pe termen lung la fumul de ţigară cauzează atât boli cardiovasculare cât şi pulmonare.

Mai multe articole despre:
studiu fumători fumat