MENIU

Orăşenii cu studii medii l-au votat pe Băsescu, iar cei de la sate cu studii gimnaziale, pe Geoană, potrivit INSOMAR

<descriere>

Cei mai mulţi orăşeni au pus ştampila de vot pe Traian Băsescu, în timp ce alegătorii de la sate l-au preferat pe Mircea Geoană. Aşa arată rezultatul exit poll-ului realizat de INSOMAR, după ieşirea de la urne.

Potrivit INSOMAR, Traian Băsescu a fost votat de 32,5 % dintre orăşenii care au fost la vot, Mircea Geoană de 27 % dintre alegătorii de la oraş, iar Crin Antonescu de 25,3%.  La sate, situaţia se inversează între primii doi candidaţi. Aici, 37,1% dintre alegători l-au preferat pe Mircea Geoană, în timp ce 32,9 procente l-au votat pe Traian Băsescu şi numai 17,7 % pe Crin Antonescu.

În ceea ce priveşte preferinţele pe regiuni istorice, transilvănenii l-au votat într-o proporţie majoritară pe candidatul PD-L Traian Băsescu. În schimb, moldovenii şi muntenii au fost seduşi mai mult de către candidatul PSD,  iar bucureştenii l-au preferat pe liberalul Crin Antonescu. Opţiunile alegătorilor s-au diferenţiat şi în funcţie de studii. În timp ce votanţii lui Mircea Geoană au cel mult 10 clase ori şcoală profesională, cei ai lui Traian Băsescu au terminat liceul sau o şcoală postliceală, iar alegătorii lui Crin Antonescu sunt absolvenţi de studii superioare.

Potrivit exit-pollului, tinerii între 18 şi 34 de ani, dar  şi adulţii cu vârsta între 35 şi 49 de ani l-au votat cel mai mult pe Traian Băsescu.  Pentru Mircea Geoană au optat în schimb, celelalte două categorii de vârste, în care se încadrează alegătorii de peste 50 de ani.  În ceea ce priveşte diferenţierea pe sexe, atât bărbaţii, cât şi femeile l-au preferat într-o măsură mai mare pe Traian Băsescu.