MENIU

Opt formaţiuni politice s-au înscris oficial în cursa pentru Parlamentul European

Foto: upload.moldova.org

Biroul Electoral Central a validat candidatura Elenei Băsescu la alegerile europarlamentare, precum şi candidaturile propuse de PNL, UDMR şi PDL. Opt formaţiuni politice s-au înscris oficial în cursa pentru Parlamentul European. Termenul pentru depunerea candidaturilor a expirat în noaptea de miercuri spre joi, la miezul nopţii. Pe lângă cele opt formaţiuni, s-au mai înscris în cursă şi trei candidaţi indepedenţi: Elena Băsescu, Mihaela Mihai și Pavel Abraham.

La PD-L, lista e deschisă de Theodor Stolojan. Urmează în ordine, Monica Macovei şi Cristian Preda.

Pe lista PNL se află Norica Nicolai, Adina Vălean, Renate Weber, dar şi alţi candidaţi cu notorietate.

Primii trei cabdidaţi de pe lista PSD sunt Adrian Severin Rovana Plumb şi Ioan Mircea Paşcu.

Primul loc pe lista candidaţilor pentru Parlamentul European la UDMR este ocupat de episcopul Laszlo Tokes (CNMT), el fiind urmat de doi actuali europarlamentari ai Uniunii, Iuliu Winkler şi Sogor Csaba.

PRM îl are cap de listă pe preşedintele Corneliu Vadim Tudor iar locul II a fost ocupat de Gigi Becali.

Au existat şi nemulţumiri: Daniel Dăianu, care a deschis lista PNL la europarlamentarele din 2007, a rămas acum pe dinafară. Supărat a fost şi fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu, care s-a trezit al optulea pe lista de candidaţi, un loc pe care l-a considerat fără şanse eligibile.

Probleme au fost şi la PSD. Lavinia Şandru, preşedinte PIN, a dorit să ajungă pe lista social-democraţilor. Ion Iliescu şi alţi lideri ai partidului s-au făcut însă foc şi pară.

Persoanele interesate pot depune la Tribunalul București contestaţii împotriva candidaturilor acceptate de BEC.

Mai multe articole despre:
candidaţi liste alegeri europarlamentare