MENIU

Oprescu spune că va anunţa o decizie în privinţa candidaturii sale la sfârşitul lunii

Foto: RTV

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat luni la un post de televiziune că va anunţa ce decizie va lua în privinţa candidaturii la prezidenţiale la sfârşitul lunii, atunci când va avea toate datele necesare.

"Mă gândesc să fac acest lucru cât de curând tocmai pentru a avea timpul necesar de a strânge semnăturile necesare mie, deci de a urma procedura care se urmează în acest caz. Cred că ar fi undeva spre sfârşitul lunii acesteia. Nici eu nu doresc să trag foarte mult de această hotărâre. Cum va fi ea - negativă sau pozitivă pentru mine - o voi prezenta imediat, tocmai pentru a nu da naştere după aceea la discuţii inutile, la speculaţii şi aşa mai departe", a declarat Oprescu.

Operscu susţine că vrea să ia această decizie în cunoştinţă de cauză şi că au existat persoane care au încercat să-l grăbească să se decidă.

"Vreau să mă pronunţ în cunoştinţă de cauză. Mă refer la gradul de acceptabilitate al oamenilor şi la responsabilitatea pe care o incumbă acest gest. Toată lumea a încercat într-o formă sau alta să grăbească o hotărâre... Nu, domnule. O fac exact în momentul când am toate elementele pe care mi le-am propus, tocmai pentru că este o chestiune de viaţă şi nu este o chestiune de aventură, ca să ne aflăm în treabă", a mai spus el.

Sorin Oprescu a mai declarat că dintre susţinătorii săi două treimi sunt pesedişti, precizând că se adresează şi altor categorii. "Evaluările le-am făcut singur, dar ca să dau un exemplu, să fim pragmatici, din o mie de oameni care m-au sunat, care au vorbit cu mine, care au dorit să vorbească cu mine, undeva la două treimi erau cei de care vorbiţi dumneavoastră", a răspuns el, comentând posibilitatea ca o parte din simpatizanţii PSD să nu voteze cu candidatul oficial din cauza intrării sale în cursă. Mai mult, Sorin Oprescu a spus că "intuieşte" şi susţinerea preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu.

"Este mai mult intuită (susţinerea, n.r.) de mine, dar fără niciun fel de certitudine legată de vreo discuţie sau de vreo promisiune făcută. Ăsta este adevărul", a spus el.

"Eu ştiu ce cuşcă deschid acolo, cu lei politici, deci nu am problema asta. Mă bazez însă pe prietenii prietenilor mei, mă presez prietenii dresorilor, că de multe ori am mai văzut eu lei din ăştia obosiţi, cu dinţii mai fragili... Serios vorbind, mă bazez pe pătrăţelul ăla care apare în sondajele de opinie făcute şi desfăcute şi comentate de analişti, acolo unde prea puţin impresionează pentru că e pătrăţelul foarte mic - al nehotărâţilor, al oamenilor care sunt dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă", a mai arătat primarul Capitalei.

Oprescu a mai declarat că este nemulţumit de Traian Băsescu şi a comparat mandatul acestuia cu filoxera (o boală a viţei de vie, provocată de o insectă, n.r.). "Eu am explicat că nu pot să fiu mulţumit pentru că aş fi un om mulţumit artificial sau din cu totul alte cauze. Asta pentru simplul fapt că această filoxeră - că nu ştiu cum să-i spun - intrată acum cinci ani de zile în neamul ăsta, a escaladat şi a ajuns unde a ajuns. De când dă drumul la televizor, cetăţeanul vede scandal şi ceartă", a spus primarul.

Sorin Oprescu a mai opinat că OUG care permite candidaţilor independenţi la Preşedinţie să fie susţinuţi de partide a fost dată pentru Traian Băsescu.

"Eu pot să fac o serie întreagă de speculaţii. Şi eu am luat la cunoştinţă de ea în momentul când ea a fost emanată de la Guvern. Probabil este o chestiune pregătitoare pentru ca şi preşedintele actual, în funcţie, să poată să meargă sub această formulă de independent", a mai arătat fostul senator PSD.

Mai multe articole despre:
PSD Sorin Oprescu candidat Independent prezidenţiale