MENIU

Oprescu a sancţionat nejustificat un angajat al primăriei şi trebuie să-i restituie banii reţinuţi din salariu

Foto: NewsIn

Curtea de Apel Bucureşti susţine că sancţionarea lui Radu Ancuţa, şeful Direcţiei Integrare Europeană din Primăria Capitalei, de către primarul Sorin Oprescu, este o măsură nejustificată, iar vinovăţia funcţionarului nu a fost stabilită cu certitudine, potrivit motivării deciziei din 28 iunie.

Magistraţii Curţii de Apel arată, în motivare, că "nu s-a realizat o justificare a măsurii dispuse", în condiţiile în care Oprescu l-a sancţionat pe Ancuţa cu diminuarea drepturilor salariale cu 20%, pe o perioadă de 3 luni, pentru "deficienţe în comunicarea unor informaţii de interes major (...) fapt nepermis pentru un funcţionar public de conducere în raporturile pe care le are cu Primarul General".

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) precizează că dreptul la apărare al funcţionarului nu a fost respectat, din moment ce raportul Comisiei de disciplină, în baza căruia a fost sancţionat Ancuţa, nu a descris probele depuse de acesta în vederea apărării. "Din întregul material probator rezultă că nu a fost analizată în mod efectiv fapta imputată şi nu s-a stabilit cu certitudine vinovăţia funcţionarului public de către comisia de disciplină", susţine Curtea, potrivit căreia raportul Comisiei este nul.

Magistraţii mai arată că, având în vedere că actul administrativ de sancţionare trebuie să conţină obligatoriu descrierea faptei şi temeiul legal, în cazul de faţă este vorba "doar de o prezentare de ordin general a faptei imputate".  

Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 28 iunie, recursul primarului Sorin Oprescu faţă de sentinţa Tribunalului Bucureşti de anulare a deciziei prin care l-a sancţionat cu diminuarea a 20% din salariu şi retrogradarea timp de trei luni pe Radu Ancuţa, şeful Direcţiei Integrare Europeană din Primăria Capitalei.

Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este definitivă. Drept urmare, Primăria trebuie să îi plătească lui Ancuţa diferenţa de salariu oprită timp de trei luni.

Radu Ancuţa a fost acuzat că l-ar fi dezinformat pe primarul general în legătură cu modul în care a fost organizată etapa Campionatului de Formula 3 din august 2007.

Directorul Radu Ancuţa s-a apărat spunând că primarul general a fost dezinformat de consilierii săi în privinţa acestui subiect şi că există o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, prin care edilul-şef de atunci, Adriean Videanu, era împuternicit să negocieze contractul cu firma care organizează circuitul automobilistic.