MENIU

Oprea: Decizia numirii lui Ardelean îmi aparţine

FOTO: NewsIn
Marian Oprişan: "Eu cred că mass-media a exagerat, cred că este o problemă marginală"
Gabriel Oprea susţine că le-a spus liderilor PSD că niciodată nu a dat dovadă de indisciplină în partid
Năstase: Prefer să nu intru în discuţii legate de sancţiuni până când nu înteleg ce anume şi cine anume a determinat această decizie intempestivă

Ministrul de Interne Gabriel Oprea a spus că, în numirea lui Virgil Ardelean la DGIPI, decizia i-a aparţinut, subliniind însă că secretarii de stat pe palierul politic erau agreaţi de conducerea partidului şi că le-a spus liderilor PSD că dincolo de orice interes,"stau în faţă interesele naţionale

"În legătură cu numirea domnului chestor Ardeleanu, directorul general al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă, decizia îmi aparţine. De ce? Fiindcă tot legea prevede că propunerea şi revocarea din funcţie se face de ministrul Administraţiei şi Internelor", a precizat Gabriel Oprea.

Oprea a susţinut că în cazul numirilor de secretari de stat s-a consultat cu partidul şi a avut girul acestuia. "Am avut o discuţie cu colegii de partid, cu domnul preşedinte, cu conducerea noastră, le-am explicat faptul că am numit secretarii de stat pe palierul politic care erau agreaţi de conducerea partidului şi care, în legea de organizare şi funcţionare a Ministerului Administraţiilor şi Internelor, propunerea se face de către ministrul Administraţiei către primul ministru. Repet, aceşti secretari de stat numiţi de mine erau agreaţi de partid şi în primul rând foarte performanţi. Oameni serioşi şi performanţi", a spus Oprea.

Gabriel Oprea susţine că le-a spus liderilor PSD că niciodată nu a dat dovadă de indisciplină în partid. "Pe de altă parte, le-am explicat colegilor mei respectuos că în toată perioada în care eu am fost membru al acestui partid niciodată, dar niciodată, nu am dat dovadă de indisciplină, nu am comentat sau nu am ieşit în afara partidului comentând partidul sau colegii mei şi vă rog să verificaţi. Pe de altă parte, în toate funcţiile în care am fost numit de Partidul Social Democrat, respectiv prefectul Capitalei sau ministru delegat pe Administraţie în perioada 2003-2004, am căutat să fiu cât mai performant", a declarat Gabriel Oprea. 

El consideră că, aşa cum susţine că a spus şi în şedinţa PSD, "dincolo de orice interes, şi personal şi de grup şi economic şi politic, stau în faţă interesele naţionale ale României".

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat luni, înainte de şedinţa BPN al PSD, că înainte de a decide dacă Gabriel Oprea a greşit numindu-l pe Ardelean la DGIPI, trebuie văzut cine sau ce a determinat această decizie "intempestivă".

"Prefer să nu intru în discuţii legate de sancţiuni până când nu înteleg ce anume şi cine anume a determinat această decizie intempestivă, în timp ce preşedintele partidului era plecat, în condiţiile în care preşedintele partidului spune că nu a fost informat de aceste decizii", a explicat Năstase.

Fostul premier nu a dorit să se pronunţe dacă ministrul de Interne este vinovat, spunând că ar dori înainte să-i asculte punctul de vedere şi a sugerat şi el, ca alţi lideri PSD, că şi premierul Boc ar avea nişte explicaţii de dat. "Aş vrea să ascult ce doreşte să spună Gabriel Oprea, să înteleg raţiunea pentru care a încalcat decizii interne, să înteleg de ce Emil Boc nu a respectat întelegerea cu partidul nostru", a mai declarat Năstase. El a spus că poate există anumite motive, argumente, pe care Gabriel Oprea le-ar putea prezenta colegilor săi. "Să nu ne minţim, e o chestiune de principiu", a mai caracterizat Năstase situaţia provocată în urma numirii lui Ardelean la DGIPI.

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat luni că ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a încălcat în mod deliberat sistemul intern de propunere a persoanelor în funcţii publice şi că decizia de retragere a sprijinului politic a fost luată cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar două abţineri.