MENIU

Operaţiune fără precedent a DIICOT. Peste 60 de percheziţii au avut loc în Maramureş şi alte judeţe pentru furt de utilaje mari

Foto: pitesteanul.ro
La operaţiune au participat 450 de jandarmi, 200 de poliţişti, lucrători DGIPI.
Procurorii DIICOT lucrează la acest caz din luna martie.
Operaţiune DIICOT fără precedent: Sute de jandarmi şi poliţişti au făcut percheziţii în Maramureş şi au anihilat o reţea care fura utilaje de construcţii din occident

Acţiune fără precedent în Maramureş! Aproape 1.000 de mascaţi au făcut percheziţii în Borşa şi în localităţile învecinate. Patru elicoptere au survolat în permanenţă zona. Poliţiştii de frontieră şi procurorii DIICOT au căutat o reţea de crimă organizată care fura utilaje de sute de mii de euro din Occident şi le aducea în România.

"Operaţiunile au început în această dimineaţă (n.r. - joi), la ora 6:00. S-au efectuat descinderi în cinci judeţe: Maramureş, Cluj, Vâlcea, Arad şi Timiş. Persoanele găsite la domiciliu vor fi duse la Parchet, iar capetele de acuzare vor fi făcute publice de către acesta. Este o reţea de crimă organizată care acţiona atât în străinătate, cât şi în ţară", a declarat, la Realitatea TV, Florin Hulea, locotenent în Brigada Specială de Jandarmerie.

Hoţii furau buldozere şi macarale din străinătate, din Belgia şi Franţa, şi le aduceau în ţară. Utilajele industriale treceau graniţa, cu acte false, fără a fi dezmembrate, fiind ascunse, ulterior, în pădurile din Maramureş sau pe diferite şantiere.

Potrivit anchetatorilor, este vorba de macarale sau buldozere a căror valoare depăşeşte un milion de euro.

Patru elicoptere ale Ministerului de Interne au survolat zona în care se presupune că se află utilajele. De asemenea, ofiţerii DIICOT au reuşit să-i prindă pe toţi cei 15 suspecţi în furtul utilajelor industriale.

Procurorii DIICOT lucrează la acest caz din luna martie.

"Se lucrează la acest caz din luna martie. Se preconizează peste 60 de percheziţii, în colaborare cu autorităţile din Belgia şi din Franţa. Cazul este sub coordonarea directă a DIICOT", a declarat Liviu Mălureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere.

"Din martie până în prezent au fost depistate 20 de utilaje. La domiciile suspecţilor au fost descoperite mai multe sume de bani, a căror provenienţă urmează a fi identificată", a declarat Fabian Bădilă, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră. Acesta a precizat că este vorba de "o reţea monitorizată de Poliţia de Frontieră împreună cu membri DIICOT".

"La controlul de la intrarea în ţară se verifică documentele mijloacelor de transport. Utilajele erau monitorizate până la depozitarea lor. O parte dintre acestea au fost descoperite la diverse domicilii, unde urmau să fie închiriate sau vândute", a explicat Fabian Bădilă.

Au fost arestate 28 de persoane, în Maramureş şi în alte patru judeţe. Acestea au fost duse cu elicopterele MAI în Baia Mare pentru audieri. În urma descinderilor de joi dimineaţă, anchetatorii au găsit sute de mii de euro şi mai multe arme.

Valoarea totală a utilajelor identificate până în acest moment este de aproximativ 1,5 milioane de euro. Preţul unui utilaj se ridica la sume cuprinse între 50.000 - 100.000 euro.

Mai multe articole despre:
Maramureş DIICOT utilaje Borşa breaking news