MENIU

Opera "Turandot", în regia lui Andrei Şerban, va avea premiera la Washington în iunie

Foto: musicalcriticism.com

Spectacolul cu opera "Turandot" de Puccini, pus în scenă de Andrei Şerban la Washington National Opera (WNO), va avea premiera pe 4 iunie, potrivit cotidianului american Washington Examiner.

WAN l-a invitat pe regizorul român să lucreze la acest proiect după ce aceeaşi operă, montată de Şerban la Covent Garden din Londra, în urmă cu 20 de ani, s-a bucurat de un imens succes.

"Opera se joacă pe scena Covent Garden de mult timp, deseori cu casa închisă. Când mi s-a cerut să pun în scenă Turandot la WNO, am încercat să îmi amintesc elementele care au făcut această operă atât de celebră la Covent Garden. Am fost plăcut impresionat să aflu că rolul principal este deţinut de soprana Maria Guleghina, care se poate mişca foarte bine pe scenă, deoarece înainte de a-şi descoperi vocea a făcut sport de performanţă. Distribuţia face această producţie unică, la fel ca şi micile detalii de pe scenă ", a explicat regizorul român.

Tehnicile de actorie pe care Andrei Şerban le va aplica în spectacolul montat la Washington sunt preluate din teatrul japonez Kabuki din secolul al XVII-lea, combinate cu tehnici vestice şi estice.

Biletele la spectacolele de la WNO vor costa între 50 şi 300 de dolari.

Puccini a murit înainte de a termina actul III din "Turandot", iar la premiera operei în 1926, pusă în scenă de Arturo Toscanini, orchestra a cântat partitura neterminată. Mai târziu, Franco Alfano a completat opera pe baza instrucţiunilor lăsate de Puccini în schiţele sale. Andrei Şerban foloseşte în producţia sa varianta completată de Alfano. Astfel, atunci când se termină partitura scrisă de Puccini, luminile din orchestră se sting, în memoria compozitorului, pentru ca mai apoi să se reaprindă şi povestea să continue cu adăugirile făcute de Alfano.

Opera "Turandot" include şi celebra arie "Nesun dorma", o veritabilă carte de vizită pentru toţi marii tenori ai lumii.

Mai multe articole despre:
Andrei Şerban