MENIU

ONU salută închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo

Foto: http://www.jewsonfirst.org/images/obama8.jpg

Decizia preşedintelui Barack Obama de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo a fost aplaudată de comunitatea internaţională. Actul a fost perceput ca o revenire a Statelor Unite la politica de cooperare cu comunitatea internaţională. Noul lider de la Casa Albă şi-a anunţat totodată liniile directoare ale politicii sale faţă de Orientul Mijlociu.

Oficialii ONU consideră că decizia lui Obama de a închide centrul de detenţie va contribui la îmbunătăţirea reputaţiei Statelor Unite şi a autorităţii lor morale. ONU au elogiat şi decizia noului lider de la Casa Albă de a declanşa o anchetă cu privire la încălcările drepturilor omului şi la cazurile de tortură dezvăluite în presă. Decizia lui Obama a fost salutată chiar şi de Cuba.

În ceea ce priveşte situaţia din Orientul Mijlociu, preşedintele american le-a cerut Israelului şi organizaţiei radicale Hamas să respecte acordul de încetare a focului. El a recunoscut dreptul Israelului de a se apăra şi a condamnat atacurile cu rachete lansate de militanţii Hamas asupra statului evreu.

Obama a pledat pentru deschiderea frontierelor către Fâşia Gaza pentru ca ajutoarele să ajungă cât mai repede la populaţie. El l-a numit pe George Mitchell, fostul artizan al acordului de pace în Irlanda de Nord, în fruntea Comisiei Internaţionale pentru Orientul Mijlociu.

În ceea ce priveşte războiul împotriva terorismului, preşedintele a anunţat direcţionarea resurselor spre Afganistan şi Pakistan. El l-a numit ca reprezentant special pentru Afganistan şi Pakistan pe Richard Holbrooke, autorul acordului de pace de la Dayton, care a pus în 1995 capăt războiului din Bosnia.

Mai multe articole despre:
ONU Guantanamo Orientul Mijlociu Barack Obama