MENIU

ONU preconizează că securitatea din Afganistan se va înrăutăţi anul acesta

Foto: topnews.in

Securitatea din Afganistan probabil se va înrăutăţi anul acesta, în condiţiile intensificării insurgenţei talibane, potrivit unui raport ONU publicat vineri.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a spus în raportul către Consiliul de Securitate privitor la activităţile ONU în Afganistan că 2009 va fi un an critic.

"Guvernul, forţele de secuiritate şi populaţia din Afganistan, împreună cu partenerii internaţionali, se vor confrunta cu un test major în 2009. Securitatea a continuat să se deterioreze. Rezultatele guvernului şi ale eforturilor internaţionale nu au fost pe măsura aşteptărilor populaţiei, afganii suferind de pe urma secetei şi a creşterii globale a preţurilor la alimente", potrivit raportului.

Preşedintele american Barack Obama a decis trimiterea a 17.000 de militari suplimentari în sudul şi estul Afganistanului, în condiţiile intensificării insurgenţei. 

Potrivit raportului, abuzurile din Afganistan nu sunt tratate cu seriozitatea necesară, iar corupţia este foarte prezentă în guvern. 

O altă problemă o constituie victimele civile. Numărul acestora a crescut cu 40% anul trecut, la 2.118. Majoritatea deceselor au fost provocate de insurgenţi, dar 39% dintre ele au fost provocate de forţele internaţionale şi afgane, a declarat Ban.

"Chiar dacă avem multe motive să credem că securitatea se va înrăutăţi în Afganistan în 2009, există şi motive de oarecare optimism. O desfăşurare judicioasă a trupelor internaţionale suplimentare va fi o evoluţie pozitivă", a explicat Ban. 

Un alt motiv de optimism îl constituie planurile de reformă în Ministerul de Interne şi poliţie, iar ONU preconizează o scădere cu 20-30% a producţiei de mac.

Afganistanul produce mai mult de 90% din heroina vândută pe plan mondial, graţie culturilor de mac. 

Ban este îngrijorat şi de faptul că femeile care ocupă funcţii publice sunt de multe ori ameninţate şi intimidate. De asemenea, libertatea de expresie "rămâne precară, continuând să se înregistreze cazuri de intimidare a jurnaliştilor de către stat sau alte persoane", a explicat Ban. 

Consiliul de Securitate ar urma să prelungească luna aceasta mandatul misiunii ONU din Afganistan.

Mai multe articole despre:
ONU Afganistan Securitate heroină Ban Ki-moon